Представники ЄС у Тернополі обговорили розвиток об’єднаних громад

«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – це проект Європейського Союзу та  Програми розвитку ООН в Україні, який покликаний сприяти соціально-економічному розвитку на місцевому рівні.

ХЕНДРІК ван ЗІЛ, менеджер проектів в рамках програм ЄС/ПРООН «МРГ»:

«Єдине, що я можу зазначити – ми співфінансуємо 24 області, але якщо в 12 областях, ми переважно зосереджуємося на міському розвитку, тобто, розвиток міст середніх і великих масштабів, то в інших 12-ти областях, до яких, власне, і належить Тернопільська область – ми зосереджуємося на сільському розвитку. Можливо, ви сьогодні чули про сільські кооперативи, які ми створюємо».

Оскільки проект в Україні працює в рамках співфінансування, то до прикладу, у 2015-му з обласного бюджету на його потреби виділили  майже 225 тисяч гривень.

ВІКТОР ОВЧАРУК, голова Тернопільської обласної ради:

«Люди побачили, що сьогодні, дійсно, за рахунок децентралізації фінансової є можливість сконцентрувати ресурс, створити податкову базу, збільшити її і спрямовувати кошти спільно, обговорюючи в громаді, на ті проекти, які сьогодні вкрай потрібні для розвитку громади. Наше завдання буде стояти  в подальшому, створити робочі місця для того, щоби люди повернулися в село».

ГАЛИНА ВОЛЯНИК, директор департаменту економічного розвитку ТОДА:

«Зараз реалізовано, станом на даний момент, майже 170 проектів. Це різне: це садочки, школи, енергозбереження, як ми бачили нещодавно ЦНАП прекрасний, який відкрили. В цілому залучено 35 мільйонів гривень і більше 20 мільйонів – це якраз кошти проекту. Надалі це закінчується, добігає до кінця 3 фаза. І ми очікуємо, що проект, ми вже навіть озвучили наші перспективи і наші бажання включитися до допомоги у наступному періоді і буде нашим помічником і при децентралізації нас не покине».

Учасники конференції кажуть, іноді втілювати заплановані проекти не так просто. Проте часто, це є лише додатковим стимулом на шляху до цілей.

МАРКУС БРАНД, радник з питань демократичного врядування в офісі ПРООН в м. Київ:

«Власне, ПРООН фінансує такі проекти в різних країнах і надає їм підтримку. І ми повністю усвідомлюємо те, що в Україні є ще додатковий чинник, який ускладнює ситуацію – це, власне, ситуація на Сході. І саме тому, я думаю, міжнародні донори і, зокрема, ПРООН, настільки зацікавлені в наданні підтримки України».

В рамках децентралізації Тернопільщина є передовиком. А тому подібні проекти розвитку на місцях стають ще актуальнішими.

ОЛЕНА СИМОНЕНКО, радник Адміністрації Президента України, координатор реформи децентралізації НРР:

«Дуже важливим є те, що ми, з центрального рівня надали інструменти сюди, на місцевий рівень. Щоб люди розуміли, яким чином влаштовувати охорону здоров’я, яким чином влаштовувати школи. Тому що зараз Міністерства трохи ховаються. Якщо так можна казати, я перепрошую, що я з центрального рівня про це кажу. Але сьогодні ми розуміємо, що не може бути шкіл, в яких навчаються 10 учнів».

Олена Симоненко звернула увагу на ще ряд недоліків в українських реформах.

ОЛЕНА СИМОНЕНКО, радник Адміністрації Президента України, координатор реформи децентралізації НРР:

«Зараз Міністерство охорони здоров’я вважає, що потрібно зробити Національне агентство, яке буде закуповувати послуги, взагалі, для громадян. Я для себе дуже обережно бачила б це. Тому що в сільських територіях часто ми не можем знайти лікарів взагалі. І з ким ця бабуся буде підписувати цей контракт, на послуги, розумієте? Тобто, в нас є велика відстань між тим, що відбувається в Міністерствах і тим, що відбувається на місцях».

Також на конференції працювали над виробленням спільних рекомендацій щодо підготовки та впровадження стратегічних планів об’єднаних громад.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

«INTB»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...