Сотні представників об’єднаних громад приїхали в Закарпатську ОДА за справедливістю (+відео)

12 вересня 2016 року сотні активних мешканців і депутати сільських рад сіл Поляна, Плоске і Родниківка Свалявського району та сіл Нижнє Селище і Копашново Хустського району приїхали до Ужгорода на зустріч з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем та відповідальним за децентралізаційну реформу заступником голови ОДА Віктором Мікуліним з єдиною метою - вияснити, чому під різними надуманими приводами ОДА, з порушеннями термінів, не надає письмового позитивного висновку щодо дотримання Конституції і законів України в рішеннях сесій сільських рад щодо створення об’єднаних територіальних громад.

Замість таких висновків сільським радам повертають документи на «доопрацювання», необґрунтовано вказують начебто на «порушення конституційних прав тих мешканців, які не брали участі в громадських обговореннях», на невідповідність пакету документів «нормам діловодства», на те, що майбутня об’єднана громада начебто «не зможе забезпечити себе необхідними коштами». Більше того, в перевищення повноважень місцевих державних адміністрацій щодо органів місцевого самоврядування, у села Плоске і Павлово на Свалявщину 9 вересня 2016р. виїздила спеціально створена комісія ОДА з 3-х чоловік із завданням вияснити, чи дотримувався принцип добровільності у процесах громадських обговорень і рішеннях сесій рад.

Обмежившись півторагодинною розмовою із Плосківським сільським головою і кількома розмовами з мешканцями с. Павлово, у т. ч. нечисельною групою невдоволених, незаконна комісія поїхала з потрібними владі «висновками» щодо добровільності. Нині на офіційному сайті Закарпатської ОДА можна прочитати навіть таку інсинуацію незаконної комісії ОДА, що «обговорення процесу майбутнього об’єднання пройшло з мінімальною кількістю місцевих мешканців, при цьому людей відверто дурили обіцянками, наче в об’єднаній громаді будуть підвищуватись пенсії та знижуватись тарифи за комунальні послуги», чого не могло бути в принципі! Зате на цій основі робиться підсумковий висновок, про «порушення принципу добровільності у випадку з Полянською об’єднаною громадою».

Зустріч сотень представників і лідерів територіальних громад Свалявщини і Хустщини з керівництвом Закарпатської ОДА, які повірили у децентралізаційну реформу, пройшла в напруженій обстановці у коридорах облдержадміністрації.

Конструктивним і плідним подібний діалог назвати важко.

Закарпаття – єдиний регіон в Україні, де не лише не прийнято на сесії облради у серпні 2015 року Перспективний план формування об’єднаних територіальних громад, але й впродовж року не зроблено жодної нової спроби з боку ОДА подати його проект на сесію облради.

Між тим, успішна й ефективна діяльність Тячівської і Вільховецької об’єднаних територіальних громад показує приклад іншим громадам Закарпаття. І саме це лякає РДА і ОДА, які втрачають при створенні об’єднаних територіальних громад повноваження і розпорядження коштами. Це і є основною причиною стримування децентралізаційної реформи на Закарпатті. Водночас, є повним нонсенсом, коли регіональні державні чиновники стримують децентралізаційну реформу, яка центральною державною владою проголошена як головна й визначальна!

За дорученням депутатів своїх рад Копашнівський і Нижньоселищенський сільські голови Юрій Гангур та Іван Шоля направили Першому заступнику Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В'ячеславу Негоді чергове звернення до центральних органів влади.

13.09.2016 - 13:01 | Переглядів: 10413
Сотні представників об’єднаних громад приїхали в Закарпатську ОДА за справедливістю (+відео)

Відео:

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Регіональний офіс впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...