Децентралізація - єдина реформа, яку провела ця країна, - Олег Березюк

В Україні децентралізація демонструє свої позитивні результати, громади отримали набагато більше коштів. Про це заявив народний депутат України, лідер фракції "Об'єднання "Самопоміч" у Верховній Раді Олег Березюк, який 21-23 серпня відвідав Харківщину, де провів зустріч з активістами, фермерами, підприємцями, представниками місцевої влади та жителями районних центрів: Близнюків, Лозової, Мерефи, Чугуєва, Пісочина. Про це повідомляє сайт «Depo.Харків» з посиланням на прес-службу харківського осередку "Самопомочі".

За словами нардепа, децентралізація в Україні вже демонструє позитивні результати, і сьогодні міста, маючи більший бюджет, ніж раніше, можуть реалізовувати власні соціальні програми.

"Наприклад, Харків має зараз вісім мільярдів, в порівнянні з двома або трьома, як це було раніше. Є можливість допомогти школам, учителям, пенсіонерам. Навіть малі міста можуть реалізовувати місцеві програми: дотувати людей, оскільки місцева влада ближче до людей і бачить їх потреби", - зазначив депутат.

Також Березюк вважає, що місцеві органи влади невеликих міст і сіл вперше починають користуватися довірою у людей, і це є важливим досягненням: "Я побачив, що міста знайшли власні бюджети. Вони почали допомагати своїм школам, своїм громадським організаціям. Вони почали будувати і ремонтувати свої тротуари, будинки і дороги вперше за 25 років. І люди це відчули".

На його думку, Верховна Рада прийняла закон про децентралізацію і об'єднання територіальних громад в кінці 2014 року виключно від страху перед Майданом, і зараз намагається загальмувати цей процес, тому що відчуває загрозу втрати грошей.

"Дуже важливо зараз не дати центральній владі зупинити або заморозити цей процес. Це - єдина, нехай і кульгава, реформа, яку зробила ця країна. Це майбутнє нашої країни. Наше майбутнє і стабільність лежать не в Києві: Київ - вихолощений олігархічний центр, корумпований в дошку. Наше майбутнє - в Чугуєві, Близнюках, Чорноморську, Коломиї тощо", - наголосив Березюк.

Березюк зауважив, що децентралізація бюджету - не єдина перевага передачі повноважень до місцевої влади. За словами народного обранця, децентралізація дозволяє впливати на владу безпосередньо, інакше кажучи, фізично: "Люди - ті ж правозахисники, громадськість - можуть безпосередньо прийти до мера, стати під його кабінетом, вимагати, прийти на телебачення. Бо до Президента або до прем'єра, або до міністра спробуй доберись, постій там собі на здоров'я. Місцева влада змушена прислухатися до жителів. Хоче вона цього чи не хоче".

30.08.2016 - 00:13 | Переглядів: 9395
Децентралізація - єдина реформа, яку провела ця країна, - Олег Березюк

Теги:

Область:

Харківська область

Джерело:

Depo.Харків

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...