Чому ЦВК відмовляє багатьом об’єднаним громадам у призначенні перших місцевих виборів

Подібні питання часто надходять до редакції сайту «Децентралізація влади». Щоб з’ясувати, чи дійсно така ситуація має місце, редакція звернулася за відповідною інформацією до Мінрегіону, який є відповідальним на центральному рівні за проведення реформи місцевого самоврядування.

Як з’ясувалося, за даними Мінрегіону, у 2016 році рішеннями Центральної виборчої комісії не призначено вибори в 11 ОТГ. У відомстві пояснили, що свої рішення ЦВК мотивує тим, що до складу цих громад ввійшли населені пункти суміжних районів, а отже, на думку ЦВК, перш ніж призначити в них вибори, необхідно внести зміни до меж відповідних районів.

Однак, виявляється, немає в чинному законодавстві норми, яка б вимагала зміни меж районів при входженні до складу об’єднаної громади населених пунктів суміжних районів.

Фахівці Мінрегіону пояснили, що раніше у Законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і справді була така вимога. Однак ще восени минулого року змінами до законодавства (від 26.11.2015 № 835) цю норму виключили.

Отже сьогодні немає необхідності змінювати межі районів, якщо до складу ОТГ ввійшли населені пункти суміжних районів, а отже і немає правової підстави не призначати в таких громадах перші місцеві вибори.

Тим не менше, ситуація, яка склалася через позицію ЦВК, гальмує процес добровільного об’єднання громад.

В Україні сьогодні значно більше громад прийняли рішення про об’єднання, приймаючи до свого складу населені пункти суміжних районів. За даними Мінрегіону, обласні державні адміністрації підготували звернення до ЦВК про оголошення перших місцевих виборів ще приблизно у 20 таких громадах.

Додамо, що днями з’явився і інший «тривожний дзвінок». ЦВК заявляє про відсутність коштів на проведення виборів в об’єднаних громадах. Так за словами керівника апарату Миколаївської обласної державної адміністрації Андрія Ничипорчука, Миколаївська ОДА направила два звернення до ЦВК про призначення перших виборів у Олександріївській селищній раді ОТГ, утвореної в межах Вознесенського району, та у Чорноморській сільській раді ОТГ, утвореної в межах очаківського району.

«Ми отримали відповідь ЦВК, що питання про призначення виборів у Чорноморській сільській раді ОТГ комісія розглядатиме після отриманих нею відповідних бюджетних призначень для організації підготовки та проведення місцевих виборів. Щодо призначення виборів  у Олександріївській селищній раді ОТГ відповіді від ЦВК ще чекаємо», - сказав Андрій Ничипорчук.

02.08.2016 - 18:32 | Переглядів: 14206
Чому ЦВК відмовляє багатьом об’єднаним громадам у призначенні перших місцевих виборів

Теги:

ЦВК вибори

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...