Хто, коли вкладав в громади такі кошти? – Степан Барна про фінансову підтримку розвитку об’єднаних громад (+відео)

«Коли ми голосували в парламенті за бюджетну децентралізацію в грудні 2014 року, то нас, депутатів від Тернопільщини, ледь на стовпи не вішали, мовляв, ми знищуємо цим область. А сьогодні ми отримали результат у вигляді конкретного наповнення бюджетів, зокрема тих бюджетів, де керують політичні опоненти, які були проти фінансової децентралізації. Як наслідок, місто Тернопіль в 2015 році отримало перевиконання бюджету в сумі 250 млн грн. Бюджет збільшився на третину. Тож треба робити висновки, що іншого шляху, як проведення децентралізації, немає», - сказав голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна в програмі «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада».

Голова обласної державної адміністрації наголосив на очевидності того, що децентралізація створює належні умови для розвитку громад.

«Сьогодні Тернопільська область має 26 об’єднаних громад, котрі працюють і дають результат. Навіть невеликі громади. Маємо наприклад Заводську громаду, яка показала добру динаміку. Сьогодні я вже бачу бажання інших сіл приєднатися до цієї громади», - сказав Степан Барна.

«Золотопотіцька громада Бучацького району за перший квартал перевиконала бюджет на 300%. Вони планують освітлювати вулиці, робити дороги, закуповувати медичне обладнання, комунальну техніку. Вони живуть! Вони починають рухатися! Байковецька і Великогаївська громади - у них у другому кварталі перевиконання бюджету 200%, а у першому - 150%», - повідомив Голова обласної державної адміністрації.

Він відзначив і суттєвий вплив на розвиток об’єднаних громад фінансової підтримки з боку держави.

«Тернопільська область отримала 140 млн грн. Є кілька районів в області, які на чотири громади, наприклад, громади Теребовлянського району, отримали більше 30 млн грн. (Ред.: субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури об’єднаних громад). Хто, коли вкладав в громади такі кошти? Є спільна позиція з головами громад, що 80% суми субвенції має бути спрямовано не на центр громади, а на села, котрі входять в громаду», - сказав Степан Барна.

Окремо він зазначив, що ефективним є об’єднання сіл довкола міст.

«Зараз міста обласного значення, які є в області – Чортків, Бережани, Кременець, - стануть в основі реалізації реформи. Вони також об’єднають довкола себе населені пункти, сформують об’єднані громади. В 20 числах липня ми виносимо на сесію обласної ради питання змін до Перспективного плану, відповідно до якого в Тернопільській області буде утворено ще 10 об’єднаних громад. Ми на це сподіваємося. Восени ці громади проведуть вибори», - поінформував голова облдержадміністрації.

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

11.07.2016 - 13:06 | Переглядів: 9566
Хто, коли вкладав в громади такі кошти? – Степан Барна про фінансову підтримку розвитку об’єднаних громад (+відео)

Відео:

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...