Процес об’єднання громад нарешті почався в Бердичівському районі

Сьогодні на Бердичівщині вирує багато дискусій навколо питання децентралізації та створення об’єднаних громад. Та на жаль, раніше далі розмов справа не йшла.

Зрозуміло одне – цей процес неминучий. Потрібно враховувати і той факт, що в Україні вже нараховується понад 190 об’єднаних громад, які отримують власні прибутки. Окрім цього, такі громади отримують  кошти з державного фонду регіонального розвитку та кошти на розвиток інфраструктури. Ті громади, які вже об’єдналися суттєво відчули покращення.

За ініціативи голови Іванковецької сільської ради та голів інших сіл 6 липня провели обговорення та сесію щодо утворення можливої спроможної громади, на яку прибув народний депутат України Олександр Ревега. Попередньо планується утворення громади, яка складатиметься з шести сільських рад. До складу громади ввійдуть сільські ради: Іванковець, Хажина, Закутинець, Садків, Красівки та В. Нізгірців. Голови п’яти сільських рад та секретар сільської ради В.Нізгірці були присутні.

Обговорення в приміщенні Іванковецької сільської ради тривало близько двох годин. Атмосфера спілкування була напруженою, адже вирішується доля сіл і це вплине на людей. В звернені до присутніх, народний депутат України Олександр Ревега надав усю інформацію щодо реформи децентралізації та об’єднання громад. Важливо й те, що часу лишилось небагато. І якщо громади сіл не зможуть об’єднатись, то лишаться без допомоги від держави.На цьому і наголосив народний депутат України Олександр Ревега.

На обговорення прибув заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Гундич. Він надав попередні розрахунки фінансового управлінняобласної державної адміністрації щодо спроможності громад в Бердичівському районі. Враховуючи ці дані, можна стверджувати, що майбутня громада з шести сільських рад є спроможною. А отже, справа лишається за малим – організувати роботу і нарешті створити об’єднану громаду.

Представники сільських рад, селяни та усі присутнібули більш, ніж переконані, що об’єднатись в громаду вкрай необхідно, адже це дасть можливість самостійно керувати і розраховувати на фінансову допомогу від держави.

Область:

Житомирська область

Джерело:

«РІО «Бердичів»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...