РПР вимагає негайного розгляду законопроектів щодо добровільного приєднання територіальних громад

Експерти Реанімаційного Пакету Реформ звернулися до профільного комітету Верховної Ради про невідкладний розгляд законопроектів щодо добровільного приєднання територіальних громад. 

Децентралізація – одна з ключових та найуспішніших реформ. Торік темпи добровільного об’єднання громад були найвищими в Європі. Впродовж 2015-го об’єдналося 159 громад.  Проте, темпи реформи знизилися у зв’язку з існуванням критичних законодавчих бар’єрів, які блокують подальший процес. Це призвело до вкрай низьких показників добровільного об’єднання в цьому році.

Перезапустити та активізувати перебіг реформи могло би прийняття проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» №4772 від 3.06.2016. 

Саме тому експерти громадської платформи Реанімаційний Пакет Реформ закликають комітет державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування невідкладно розглянути цей документ на своєму засіданні.

Адже законопроект спрощує процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, надає право громадам приєднуватися до вже створеної об’єднаної територіальної громади. Він сприятиме формуванню справді спроможних об’єднаних громад, відповідно до затверджених Перспективних планів без порушення Методики формування таких громад.

Законопроект також забезпечить виконання рішення Комітету від 30 березня 2016 року, відповідно до якого статус міста обласного значення надаватиметься тільки тим містам, які проводять процес добровільного об’єднання територіальних громад та за умови дотримання певних критеріїв. Такими критеріями є передбачені Законопроектом №4772 умови створення спроможних територіальних громад.

Ухвалення законопроекту очікують органи місцевого самоврядування, які бажають проводити добровільне об’єднання територіальних громад у рамках затверджених Перспективних планів, а також жителі сіл, селищ та міст, які висловили свою підтримку процесу об’єднання. 

Свою підтримку щодо ухвалення Законопроекту висловили Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, представники різних фракцій Верховної Ради України (законопроект підписали 23 народні депутати), експерти та представники неурядових організацій.

Без розгляду у комітеті та ухвалення Верховною Радою даного законопроекту неможливо продовжувати реформу місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Зважаючи на викладене, Реанімаційний Пакет Реформ:

  • закликає Комітет державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянути Законопроект №4772 на найближчому засіданні та направити його до ухвалення Верховною Радою України;
  • закликає припинити практику блокування важливих для реформи Законопроектів;
  • наголошує на необхідності активізувати зусилля щодо продовження реформи та усунення всіх законодавчих бар’єрів. 

Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначав, що люди вимагають подальшого об’єднання громад.

22.06.2016 - 12:58 | Переглядів: 7915
РПР вимагає негайного розгляду законопроектів щодо добровільного приєднання територіальних громад

Джерело:

Реанімаційний пакет реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...