Володимир Гройсман - органам місцевого самоврядування: Не треба ніяких регіональних угод, кошти завдяки децентралізації уже на місцях

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає неефективним укладання договорів про розподіл повноважень між центральною і регіональною владою та виступає за розбудову партнерських відносин з використанням можливостей фінансової децентралізації. Про це Володимир Гройсман заявив, відкриваючи засідання Уряду у середу, 8 червня.

"Мене іноді дивує, я от зараз чую, що обласні ради приймають звернення до Уряду на укладання якихось контрактів між місцевою владою і Кабінетом Міністрів. Хочу з усією відповідальністю вам сказати як міський голова, хоча і колишній, але бувших не буває: рудимент", - заявив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр нагадав власний досвід підписання регіональних угод із Урядом, що довело свою неефективність. "Я пам'ятаю ініціативу таких договорів у 2008 або 2009 році, коли Уряд з областями укладав угоди. Знаєте, чим все кінчилося? Процедурою підписання. Сам був одним з тих, хто підписував таку регіональну угоду. Пусте місце. Багато обіцянок, але усе в Києві, ніхто коштів ніяких не дав", - підкреслив він.

Натомість, сьогодні у результаті розпочатої фінансової децентралізації значно зросли надходження до місцевих бюджетів, нагадав Володимир Гройсман. "Сьогодні десятки мільярдів передали вниз. Вам не треба ніяких угод, кошти уже на місцях. Треба просто уміло їх використовувати, а держава буде допомагати і підтримувати", - зауважив він.

Прем'єр-міністр закликав органи місцевого самоврядування вибудовувати партнерські відносини із центральною владою. У свою чергу Уряд продовжить передачу повноважень на місця, запевнив він.

"Реєстрація майна, реєстрація бізнесу, і МРЕВ буде передача повноважень на реєстрацію, РАГСи і багато іншого, - це все буде там, на місцях. Ви будете це робити, а ми будемо тільки це підтримувати і не будемо вам заважати це робити, - наголосив Володимир Гройсман. - Ми є партнерами, ми будемо підтримувати місцеве самоврядування і децентралізацію влади в подальшому. Але просимо вас, на місцях, бути ефективними, спільно з головами рад, адміністрацій робити якісно свою роботу. Люди чекають цих змін".

За його словами, розпочата у 2014 році реформа з децентралізації влади, фінансова децентралізація та передача "узурпованих центральним рівнем міністерств" повноважень вже показали свої позитивні результати.

Так, за 5 місяців цього року у результаті фінансової децентралізації до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 54 млрд грн. Це більше від аналогічного періоду минулого року на майже 17 млрдгрн, повідомив Прем'єр-міністр. "Фактично, у нас приріст становить близько +50%. Що це означає? Це означає, що ці кошти мають бути направлені на якість життя людей на територіях, знову ж таки: дороги, поліклініки, стадіони, школи, садочки. Кошти є", - заявив Володимир Гройсман.

Також довів свою результативність процес добровільного об'єднання територіальних громад, зазначив Голова Уряду. Так, загальний фонд місцевих бюджетів об'єднаних територіальних громад з урахуванням державних трансфертів на 2016 рік збільшився майже у 5 разів, а власні надходження - у 2 рази. "Це мільярди, які теж направлені на місцевий рівень" та роблять громаду спроможною задовольняти свої нагальні потреби, заявив він.

"Кожен громадянин, кожен мешканець села, селища, міста, району, якщо ви бачите ремонт доріг, нову школу, нову лікарню, нову поліклініку, новий садочок, нову котельню - це все результати децентралізації", - зауважив Володимир Гройсман. Він також закликав місцеву владу говорити про здобутки фінансової децентралізації.

Прем'єр-міністр нагадав, що на підтримку місцевих громад передбачено 3 млрд грн з Державного фонду регіонального розвитку України, а також ресурси Фонду соціально-економічного розвитку. "Внаслідок децентралізації на місцях є кошти і на рівні областей, і на рівні районів, і на рівні громад", - підкреслив він.

"Це і енергоефективність, це багато господарських речей, які потрібно зробити для людей, у тому числі для розвитку місцевої економіки", - зазначив Володимир Гройсман та додав, що на місцях достатньо ресурсів для того, щоб забезпечити, зокрема,  будівництво нових заводів. Він також закликав місцеву владу сприяти створенню нових робочих місць та виведенню заробітних плат з тіні.

Разом з тим Володимир Гройсман підкреслив, що необхідно змінювати підходи місцевої влади до ефективного використання цих ресурсів: "Важливо не тільки фінансово децентралізувати, а дуже важливо правильно скористатися цим інструментом".

"Якщо раніше десятки мільярдів були сконцентровані у центральному бюджеті міністерств, сьогодні ці десятки мільярдів - у ваших місцевих бюджетах. Покажіть наскільки ви ефективні, наскільки ви конкурентні і дайте результат. Що би ми хотіли побачити? Наголошую: нові дороги, нові тротуари, якісне середовище, там, де є, міський транспорт новий і якісний, міжміський транспорт, садочки, школи, заклади охорони здоров'я – це все сьогодні є реальним і можливим ", - підкреслив Володимир Гройсман.

При цьому місцева влада має бути підконтрольна громаді та використовувати бюджетні кошти прозоро. "Ці ресурси належать не міським радам, а громадам, людям. Тому дуже важливо, щоби міські голови, виконкоми, ради були підзвітні і підконтрольні людям, чітко сформувати погляд, куди вони кошти використовують", - зауважив він.

Володимир Гройсман наголосив, що децентралізація – одна з ключових реформ в Україні, яка має бути продовжена та потребує нового поштовху, чим сьогодні системно займається Уряд. "Все на, що покликана реформ з децентралізації – це декілька речей: це самостійність самоврядування, це фінансова основа і повноваження, зрозуміло, з державною і громадським контролем, і якісне надання послуг [державою]", - зазначив Голова Уряду.

09.06.2016 - 13:02 | Переглядів: 8167
Володимир Гройсман - органам місцевого самоврядування: Не треба ніяких регіональних угод, кошти завдяки децентралізації уже на місцях

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...