Реформа місцевого самоврядування була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - Б.Коморовський

Жодна влада - ані центральна, ані регіональна - не буде успішною без реформи з децентралізації врядування, - рівень довіри до влади знижуватиметься, наростатимуть негативні тенденції. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським у четвер.

Під час зустрічі Сторони обмінялися досвідом реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади в Україні і Польщі.

На переконання керівника Парламенту, нині в Україні «той час, коли можна здійснити глибинні реформи, і однією з базових є реформа місцевого самоврядування, децентралізація влади». Ця реформа, сказав він, передбачає субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадою і державою.

За словами В.Гройсмана, Верховна Рада вже здійснила перші кроки на шляху законодавчого забезпечення реформи врядування, зокрема, у частині фінансової децентралізації, створення підвалин для об’єднання громад, реалізації політики регіонального розвитку.

Найголовнішим завданням, яке необхідно здійснити до жовтня ц.р., - до початку місцевих виборів, - Голова Верховної Ради назвав внесення «першого блоку змін» до Конституції України у частині децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. При цьому В.Гройсман зауважив, що нові повноваження органів місцевого самоврядування не можуть бути зреалізовані одразу, і тому у змінах до Основного закону маж бути передбачений перехідний період, під час якого законодавство має бути приведено у відповідність до конституційних змін.

Нині у Парламенті, також сказав В.Гройсман, триває робота над розробкою системи, за якою мають відбутися місцеві вибори.

У цьому контексті він також повідомив про перше засідання Конституційної комісії, яка напрацьовуватиме відповідні зміни у частині децентралізації врядування, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

Говорячи про реформи, Голова Верховної Ради зазначив: «Це непросто, система опирається, але критична маса людей, які бажають змін, наростає, і це прискорює реформаторські процеси». «Україні потрібно з пострадянської, централізованої, корумпованої країни перетворитися на європейську державу», - заявив він. В.Гройсман зазначив, що до кінця квітня планується остаточно сформувати План законодавчого забезпечення реформ в Україні.

Своєю чергою, Президент Республіки Польща висловив думку, що Україні може бути корисним польський досвід реформи місцевого самоврядування. «Ми абсолютно переконані, що ця реформа була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - сказав пан Б.Коморовський. - Ми покращили систему управління державою, і це визволило джерела енергії і прискорило процес формування нових державних і регіональних еліт».

Президент Республіки Польща зазначив, що у Парламенті Польщі «було створено потужне позапартійне лобі реформи місцевого самоврядування». Голова Верховної Ради назвав ідею створення такого лобі в Україні «дуже гарною», зазначивши, що у кожній депутатській фракції «є прихильники місцевого самоврядування, і потрібно зробити таку підтримку максимально широкою».

09.04.2015 - 14:23 | Переглядів: 11939
Реформа місцевого самоврядування була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - Б.Коморовський

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Прес-служба Верховної Ради України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....