Олександр Радуцький поділився своїми думками про бюджетну децентралізацію

Бюджетна децентралізація дозволить Черкасам краще розвиватися і вже за кілька років перетворитися на європейське місто. У цьому переконаний секретар міської ради Олександр Радуцький. Тепер коштів у бюджеті лишається більше, а ставки частини податків і зборів місто може встановлювати самостійно.

Попри такий оптимізм, директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган стурбована тим, що разом із коштами, місту передаються й непритаманні місцевому самоврядуванню повноваження.

- Змінюються правила гри, то нам передають пільгові перевезення, і утримання училищ, — зазначає вона. – При цьому не вирішується питання реформування цих галузей.

Крім того, регіональний консультант із бюджетних питань Офісу реформ (Проект «Прозорий, підзвітний бюджет») Олексій Педаш наголошує на тому, що для повноцінної реформи необхідні зміни до Конституції.

- Кінцева мета децентралізації – створення об’єднаних громад, — наголошує експерт. – І саме для них бюджетна децентралізація відіграє більш суттєву роль. Приміром, тепер у них залишається 60% податку на доходи фізичних осіб, який раніше зараховувався до районного бюджету.

Позитив від децентралізаційної реформи очевидний для секретаря та депутата міської Ради Олександра Радуцького. Політик перелічує переваги та перспективи у актуальному інтерв’ю.

- Можу сказати одне: якщо так триватиме ще мінімум три роки, то місто стане містом, на яке звертатимуть увагу і європейські країни, — каже він. — Буде можливість виконувати капітальні ремонти доріг, тротуарів, шкіл та садків, встановленян ІТП, розвивати туризм тощо. Закон про децентралізацію влади надав можливість самостійно фінансувати бюджет розвитку і загальний фонд. Останній цьогоріч сягнув суми 1 мільярд 800 мільйонів  гривень, з яких 400 мільйонів гривень – це бюджет розвитку. У попередні роки максимально бюджет розвитку складав сто мільйонів. Крім того, акцизний збір із продажу тютюну, алкоголю, палива тепер «заходять» у бюджет міста.

Радуцький наголошує, що відтепер місто може збільшувати видаткову частину бюджету за рахунок зміни ставок податків. Приміром, нині в Черкасах землі, які перебувають у постійному користуванні підприємців, мають найнижчу в країні відсоткову ставку – півтора відсотка. Також у Черкасах найнижчі ставки на нежитлову нерухомість.

- Ми максимально зараз працюємо над тим, щоб і для міста, і для бізнесу створити умови прозорої роботи,- додає політик. — Крім того, у нас 11 тисяч підприємців, які сплачують єдиний податок. А це той податок, яким наповнюється міський бюджет. Тому ми зараз і намагаємося врахувати зауваження приватників. Крім того, підвищення буде поступовим. Цього року міська рада ухвалила компромісні ставки і ми бачимо, що чимало підприємців повиходили з тіні. Саме в прозорій роботі передусім зацікавлена міська влада.

Станом на сьогодні мінусів у цій системі Олександр Радуцький не бачить.

- Децентралізаційні процеси працюють з минулого року, ми почали приводити до ладу комунальну сферу, нагадує він. — На цей рік бюджет сформований і як мінімум – цього року вже нічого не трапиться. Я впевнений, що модель, за якою живе світ, приживеться в Україні.

Більше - ТУТ

Область:

Черкаська область

Джерело:

«ВиЧерпно»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...