Житомиряни на Вінничині вивчають європейську децентралізацію

Сучасний стан та перспективи децентралізації вивчають представники трьох областей на Вінничині.

У рамках тренінгу «Інформуй відповідально» 10 представників ЗМІ, органів влади Житомирської області разом із колегами з Вінницької та Хмельницької областей підвищують свій рівень знань про реформу децентралізації, знайомляться із досвідом Польщі, обмінюються власними напрацюваннями та ідеями.

За словами спікерів тренінгу в багатьох європейських країнах об'єднання громад було примусовим, що значно прискорило процес реформи та дало можливість раніше розвиватися адміністративним одиницям. Україна йде шляхом добровільного об'єднання – за ініціативою громадськості, місцевих органів влади. Проте, суть української децентралізації відповідає європейській – громади отримують більше прав, податків, забезпечують утримання місцевих доріг, вулиць, роботу шкіл та садочків, поліклінік та ФАПів, місцевого транспорту, сфери ЖКГ та ін. Освітніми, культурними та медичним закладами вищих рівнів, станом міжрайонних та міжобласних доріх та іншими питаннями, що не стосуються безпосередньо громади, опікуються відповідно районна та обласна влада.

У Польщі, наприклад, укрупнення сіл відбулося ще до реформи, що спростило процес. Кількість населення найменшої адміністративної одиниці – від 1600 осіб. У результаті децентралізації бюджет однієї польської гміни (об'єднаної громади) у перерахунку на одного мешканця у 50 разів більший, ніж бюджет на одного жителя українського села. Для підтримки новоутворених громад в Україні держава дає субвенцію формування інфраструктури та фінансує проекти ОТГ за рахунок коштів ДФРР. Нагадаємо, за підсумками 2015 року Житомирщина посіла 2 місце в державі за кількістю реалізованих інвестиційних проектів. Цьогоріч області виділено 109,6 млн грн. У пріоритеті – проекти об'єднаних територіальних громад.

Організатор заходу – Міжнародна громадська організація «Україна-Польща-Німеччина» – на власному прикладі продемонструвала, як на рівні області можна впроваджувати соціально важливі міжнародні грантові проекти із залучанням представників ЗМІ, територіальних громад, органів влади та організацій.

Адже після об'єднання територіальні громади отримують не лише переваги у вигляді самостійного формування і розподілу бюджету та додаткових прав і повноважень, але й нові можливості у впровадженні грантових проектів на умовах співфінансування. Нагадаємо, щоп'ятниці на сайті ОДА публікується перелік діючих конкурсів та грантів, навчальних програм, до яких можуть долучитися представники ГО, ЗМІ, об'єднані громади, активні громадяни.

Область:

Житомирська область

Джерело:

«УкрЗахідІнформ»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...