Тернопільщина: у 2016-му році власні доходи об’єднаних громад зросли у 2,6 разів

У 2015 році власні доходи у радах, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, становили 86,5 млн гривень. Найвагомішим дохідним джерелом був єдиний податок, надходження якого в сумі 32,6 млн гривень забезпечили 38 % власних доходів. Показники акцизного податку та плати за землю становили по 26 % затвердженого обсягу доходів на 2015 рік.

Про це повідомив заступник начальника департаменту фінансів облдержадміністрації Дмитро Чирка.

«Відповідно до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" проведено перші вибори у 26 об’єднаних територіальних громадах області, до складу яких увійшли 167 сільських, селищних та міських рад, що прийняли рішення щодо об’єднання, - констатував Дмитро Чирка. -  Унаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавства, інших законодавчих актів у контексті децентралізації, обсяг власних доходів бюджетів об’єднаних громад (без урахування трансфертів) на 2016 рік становить 221,7 млн гривень, що у 2,6 разів більше, ніж у 2015 році».

Основним джерелом наповнення бюджетів об’єднаних громад у  2016 році є податок на доходи фізичних осіб – 130,2 млн гривень або 59 % надходжень загального фонду. Наступний за вагомістю платіж – єдиний податок – забезпечить 15 % власних доходів (32,3 млн гривень). Акцизного податку планується одержати 25,5 млн гривень (11,5 %).

При розрахунку показників бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік враховано базову дотацію в сумі 66,5 млн гривень, освітню субвенцію – 274,2 млн гривень, медичну субвенцію  – 137 млн гривень.

У трьох громадах індекс податкоспроможності вищий, ніж по Україні, тому для них передбачено реверсну дотацію.

У ході реформи значно розширені видаткові повноваження об’єднаних територіальних громад – відповідним бюджетам передано на фінансування значну частину видатків, що раніше перебувала у компетенції районних бюджетів, унаслідок чого видаткова частина загального фонду бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік затверджена у обсязі 697 млн гривень (з урахуванням трансфертів з державного бюджету), що у 8 разів перевищує показник попереднього року (86,5 млн гривень).

Із загального обсягу видатків загального фонду бюджетів об’єднаних громад у 2016 році на фінансування закладів освіти спрямовано 254,8 млн гривень (37 %), охорони здоров’я – 44,9 млн гривень (6 %). Крім цього, на період створення органів влади та передачі майна, передано трансфертів із бюджетів об’єднаних громад до районних (міських) бюджетів в обсязі  215,4 млн гривень, з яких на фінансування середньої освіти – 93,6 млн гривень, лікарень – 77,3 млн гривень.

Серед 26 новоутворених громад є значні відхилення за спроможністю їх бюджетів. Теребовлянська та Шумська громади за бюджетними та демографічними показниками є одними з найкрупніших в області. У 2015 році бюджети, що увійшли до складу зазначених громад, одержали 12 млн гривень та  6,7 млн гривень доходів загального фонду відповідно.

У 2016 році бюджети зазначених об’єднаних територіальних громад сформовано із значним зростанням:

доходи загального фонду з урахуванням трансфертів Теребовлянської громади – 88 млн гривень (у 7 разів більше, ніж у 2015 році); доходи Шумської громади – 70,7 млн гривень (у 10,5 разів більше). Повну версію читати ТУТ

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Сайт Тернопільської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...