Відбулася нарада щодо розвитку об’єднаних громад області

У Волинській ОДА відбулася нарада голови облдержадміністрації щодо структури виконавчих органів об’єднаних територіальних громад області та основних фінансових показників формування бюджетів.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що в ОДА буде цикл робочих нарад, пов’язаних із розвитком та стратегією об’єднаних територіальних громад.

Волинський губернатор закликав очільників об’єднаних громад прислухатися до бюджетного кодексу та максимально використовувати стосунки із райрадами.

Очільник Волині нагадав, що 27 березня 2016 року у Шацьку відбудуться вибори і запуск в роботу ще однієї громади. Нагадав Володимир Гунчик і про те, що в області децентарлізацією опікується заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук та Офіс реформ у Волинській області.

Устилузька міська об’єднана територіальна громада

Керівник Устилузької міської об’єднаної територіальної громади Віктор Поліщук зауважив, що нині йдеться про утворення виконкому та наповнення його структури. Поки бракує юриста та архітектора. Для виконкому є приміщення, в одному крилі планується провести ремонт і створити ЦНАП. Серед проблем – те, що чотири громади не мають перевізника, але над вирішенням цього питання в ОТГ будуть працювати. Також три школи у громади поки що опалюються газом, Віктор Поліщук розповів, що їх планується перевести на твердопаливні котли і замінити у навчальних закладах вікна і двері. Щодо освіти, то нині обговорюється питання створення опорної школи в Устилузі. Задумуються в Устилузі і про створення муніципальної поліції.

Щодо бюджету Устилузької громади, то він складає понад 31 млн грн, причому 12 млн – власні надходження. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик позитивно оцінив такі високі показники наповнення бюджету. Волинський губернатор закликав фіксальну службу промонітори усі волинські територіальні громади, аби знайти ще більше можливостей для наповнення їх казни.

Зимнівська сільська територіальна об’єднана громада

Очільник Зимнівської сільської територіальної об’єднаної громади В’ячеслав Католик зауважив, що громада забезпечена об’єктами інфраструктури. Похвалився Католик 50 видами послуг у ЦНАПІ, 37 – із яких власні. Католик розповів, що основними пріорітетами на 2016 рік є енергозбережння і розвиток дорожньої інфраструктури. Приміром, на розвиток інфраструктури закладено близько 1 млн грн.

Очільник Волині Володимир Гунчик додав, що влада сприятиме і допомагатиме територіальним громадам, але й перевірятиме їхню ефективність. Щоправда, Гунчик вказав на те, що у Зимному бракує паспорту громади. Глава області наголосив на тому до Великодня в усіх об’днаних територіальних громадах мають з’явитися паспорти громад.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик наголосив, що у паспорті громад має бути виписана соціальна складова, наприклад, про кількість дітей-інвалідів, родин воїнів АТО тощо.

Голобська селишна об’єднана територіальна громада 

Очільник Голобської селишної об’єднаної територіальної громади Сергій Гарбарук розповів про проблеми і здобутки. Так, громаді бракує фахівців із юридичною освітою. Але із 1 квітня запрацює державний кадастровий реєстратор. Також у громаді діє проектний менеджер, молода дівчина, яка цікавиться своєю справою, тому у громаді сподіваються на надходження інвестиційних коштів.

Також у центрі селища ущільнюється бібліотека, де планують створити у майбутньому соціальну службу.

Активно включилася громада у процес оптимізації навчальних закладів, – проводяться зустрічі із батьками школярів та вчителями.

Незабаром у селищі з’явиться ЦНАП поруч із відділенням банку, тобто, усі зручності – для людей.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...