Міністерство відновлення презентувало комунікаційну платформу електронної екосистеми управління відновленням DREAM
Міністерство відновлення презентувало комунікаційну платформу електронної екосистеми управління відновленням DREAM

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство відновлення) презентувало комунікаційну платформу єдиної електронної екосистеми управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management).


Комунікаційна платформа доступна за посиланням https://dream.gov.ua/ та містить інформацію про завдання, структуру і принципи роботи екосистеми DREAM, а також покроковий план її впровадження протягом 2023 року.

DREAM- це державна електронна екосистема, яка забезпечить єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. Вона збиратиме всі дані по проєктах в режимі онлайн, відображатиме ці дані у вигляді зручних таблиць, графіків та діаграм, та забезпечить публікацію відкритих даних відповідно до глобального стандарту Open Contracting Data Standard. 

Екосистема, розробка якої розпочалась влітку 2022 року, дозволить контролювати кожен етап життєвого циклу проєкту — від реєстрації пошкоджень і руйнувань і до фінансування, проведення закупівель та будівельних робіт і введення об’єктів в експлуатацію. Повна прозорість та доступ до даних дозволяє оцінювати прогрес по проєктах, а також приймати ефективні рішення щодо залучення інвестицій, розвитку окремих галузей, громад та територій.

Екосистема DREAM має два рівні. Перший - це вже наявні державні реєстри, системи та сервіси, які створюють єдиний маршрут розвитку проєкту: Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна (РПЗМ), Геоінформаційна система (ГІС), Галузева система управління відбудовою інфраструктури, ДІЯ, ЄДР, Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), Prozorro, Spending.gov.ua. Другий рівень - це «парасолькова» система, як забезпечує збір даних з усіх систем першого рівня на кожному з етапів проєкту, надає відкритий доступ до них та інструменти управління і контролю. 

«Повоєнна відбудова України – це десятки тисяч проєктів, які будуть відбуватись одночасно, на різних стадіях, по всій території країни. Такий масштабний план відновлення передбачає залучення великих обсягів іноземного фінансування. Умова залучення фінансів в повному обсязі – це прозорість та підзвітність усіх процедур відбудови. Саме на принципі «всі бачать все» ґрунтується довіра інвесторів. Прозора цифрова екосистема дозволяє цю довіру забезпечити», — підкреслив Віце-прем'єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

 

 

Він додав, що DREAM — це потужний інструмент для іноземних фінансових організацій, урядів та приватних інвесторів. Міжнародні організації завдяки DREAM зможуть обирати проєкти для фінансування через загальну «вітрину проєктів». Вони також можуть контролювати, як використана кожна копійка їхніх грошей. Маючи доступ до всієї інформації по закупівлях, регулярні звіти про виконання робіт, аудиту тощо інвестори можуть відстежувати прогрес по кожному з профінансованих проєктів.

Крім того, DREAM підсилює спроможність місцевої влади, дозволяє краще та швидше розвивати громади та території, а також надає можливості для залучення фінансування. Екосистема дозволяє оцифрувати плани відновлення і розвитку громад, та перетворити їх на конкретний перелік проєктів, провести їх по всьому маршруту від ідеї до виконання. На цьому шляху DREAM забезпечує ОМСи підказками, що саме треба зробити на кожній стадії життєвого циклу проєкту. 

Екосистема міститиме базу знань з детальними інструкціями з управління проєктами, а також базу шаблонів об’єктів, що значно спростить розробку і запуск типових проєктних ідей. Екосистема також містить цифрові інструменти взаємодії з громадою, зокрема, до картки проєкта підвантажуються результати громадських слухань тощо.

Оскільки всі проєктні ідеї в DREAM потрапляють на єдину «вітрину проєктів», кожна громада має можливість напряму презентувати власні проєкти потенційним інвесторам. При цьому джерела фінансування можуть бути різноманітними: державний або регіональний бюджет, кошти іноземних урядів й організацій, приватних інвесторів, або комбіновані, в рамках державно-приватного партнерства. 

«DREAM стане справжнім помічником для органів місцевого самоврядування. За допомогою цифрових інструментів, інструкцій, підказок та шаблонів громади можуть максимально легко і швидко створювати проєкти. А прямий контакт з потенційними донорами допоможе залучити фінансування. Таким чином ми підсилюємо спроможність регіонів, стимулюємо їхній розвиток», — заявила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Завдання комунікаційної платформи - дати базову інформацію про екосистему DREAM, пояснити основні принципи її роботи, зокрема, ключовим її користувачам. Платформа також містить детальні роз’яснення щодо нормативного забезпечення процесів відновлення, основних інструментів та процедур. Крім того, платформа https://dream.gov.ua/ стане основним джерелом інформації про розробку системи, трекінгу ключових етапів її впровадження згідно таймлайну тощо. 

З листопада 2022 року Агентство відновлення проводить тестування одного з ключових модулів екосистеми DREAM - Галузевої системи управління відбудовою інфраструктури. За цей час представники підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства відновлення, а також ОМС, які приєднались до тестування на добровільній основі, внесли близько 5 тисяч проєктних ідей. 

Перший етап пілотного проєкту дозволив відтестувати Галузеву систему, зібрати та врахувати відгуки користувачів. Цього тижня Уряд масштабував дію «пілота» на центральні і місцеві органи влади по всій Україні (зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №1286). Крім того, дія проєкту відтепер поширюється не лише на транспортну інфраструктуру, а ще й на будівництво та нерухомість.

Галузева система дозволяє органам місцевого самоврядування вже сьогодні створювати картки проєктів та заповнювати їх. Таким чином формується так звана «вітрина проєктів», на якій будуть відображені всі проєктні ідеї, які потребують фінансування. Це своєрідне інвестиційне меню, яке вже зараз можуть розглядати державні органи та міжнародні партнери та приймати рішення щодо пріоритетів, обирати проєкти та надавати фінансування.

Перші пілотні проєкти системи стануть основою портфеля проєктів Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України (Агентство відновлення).

«Електронна екосистема DREAM надасть повний доступ до інформації про кожний етап проєктів відбудови усім учасникам процесу та громадянам. Всі стейкхолдери, в тому числі міжнародні партнери, матимуть можливість відстежувати кожен крок реалізації проєктів відновлення. Такого масиву відкритих даних щодо будівництва в Україні не було ніколи. Я сподіваюся, що ця система стане прикладом публічності, прозорості та відкритості», — зазначив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Розробка системи була ініційована Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine влітку 2022 року. Фінансування розробки здійснюється в рамках проєктів Open Contracting Partnership та організацій-членів Коаліції RISE Україна, зокрема за підтримки Британського Уряду. Як і у випадку з запуском таких відомих державних систем, як Prozorro та Прозорро.Продажі, по завершенню розробки система буде передана на баланс держави в особі Міністерства відновлення.

«Україна вже має успішні приклади співпраці громадськості з державою, результатом якої стали сучасні цифрові системи і сервіси, що сповідують відкриті дані, повну прозорість і підзвітність. Екосистема DREAM продовжує таку співпрацю. Разом з Міністерством відновлення ми створюємо цифрову основу, хребет для ефективної, швидкої та сталої відбудови України, за принципом «всі бачать все»», — зазначив керівник відділу підтримки України, Open Contracting Partnership, голова правління Коаліції RISE Ukraine Віктор Нестуля.

 

 

Нагадаємо, 26 серпня 2022 року відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Міністерством інфраструктури України та Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine, зокрема, щодо запровадження електронної екосистеми управління відбудовою. Візія майбутньої системи була презентована під час експертного обговорення, запис відеостріму з конференції можна подивитися тут.

В листопаді 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 1286, яка дає старт експериментальному проєкту з впровадження Цифрової системи управління відбудовою транспортної інфраструктури.

Переглядів: 1303
Новини на тему: відновлення
Читайте також: