Громади Волинської області провели перші засідання робочих груп з формування стратегії розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
Громади Волинської області провели перші засідання робочих груп з формування стратегії розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Вагомим аспектом становлення та розвитку будь-якої територіальної громади є питання творення її майбутнього з рівним доступом до послуг, якісними, комфортними та безпечними умовами проживання, залученістю мешканців до процесу прийняття рішень. Саме тому громади дедалі активніше розпочинають процес стратегування.

Впродовж квітня у п’яти громадах Волинської області, а саме Боратинській, Ківерцівській, Локачинській, Рожищенській та Шацькій, відбулися перші засідання робочих груп з формування стратегій розвитку територіальних громад. У Горохівській громаді здійснюється актуалізація профілю з огляду на нові виклики в умовах війни. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Процес стратегічного планування – це довготривалий творчий процес із певним алгоритмом дій, який покликаний вирішити питання забезпечення сталості розвитку територіальної громади.

Сергій Карпук, Шацький селищний голова, зазначив:

«Стратегія розвитку громади та комплексний план просторового розвитку – це два основні для громади планувальні документи стратегічного характеру, розробка яких відкриє нові можливості. І ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за підтримку та допомогу в розробці цих документів».

Стратегія розвитку громади є основою для сталого місцевого розвитку та потребує залучення всіх зацікавлених сторін у громаді.

Олександр Ковальчук, голова Ківерцівської територіальної громади, сказав:

«Стратегія – це як паспорт для людини. Як ми його пропишемо, так будемо працювати далі. Адже без стратегічного бачення неможливо рухатися вперед. Громада – це люди, які працюють разом для покращення життя та забезпечення свого добробуту. Закликаю кожного мешканця долучитися до розробки стратегії нашої громади. Тут слово і думка кожного важлива!».

Стратегія – це фундаментальний документ для кожної громади. Основними розділами є аналітична та змістова частини: перша містить аналіз найгостріших проблем громади, ідентифікованих на основі опитування мешканців; друга містить загальну характеристику вибраних пріоритетних сфер, зокрема оцінку сильних та слабких сторін у кожній сфері, обґрунтування стратегічних рішень та опис цілей і завдань.

Богдан Іус, Локачинський селищний голова, підкреслив:

«Стратегія розвитку громади – це комплексний та важливий документ. А головне – людиноорієнтований. Тому в ньому ми повинні усвідомлено окреслити стратегічні пріоритети розвитку громади та визначити перелік чітких кроків, щоб досягти основних цілей – збалансованого місцевого економічного розвитку, формування сприятливого бізнес-середовища, комплексного просторового розвитку, забезпечення мешканців якісними послугами».

Начальниця відділу соціально-економічного розвитку Боратинської міської ради Ольга Цуз зазначила:

«Ми розробляємо фундаментальний документ громади, за яким будемо жити наступні роки. Тому для нас важливо почути, які напрямки розвитку є пріоритетними для депутатів сільської ради, мешканців, громадських організацій, бізнесу, усіх небайдужих».

Цей важливий документ стане визначальним для подальшого розвитку кожної з громад. Він допоможе не лише спрогнозувати загальну перспективу, а й визначити головні напрямки розвитку.

Кожна громада – особлива, зі слабкими та сильними сторонами, своїм потенціалом та можливостями розвитку, перевагами та проблемами, ресурсами тощо. І, власне, це все має знайти своє відображення у стратегії розвитку.

Для прикладу, основними конкурентними перевагами Локачинської територіальної громади є:

  1. потужний аграрний потенціал: у громаді наявні великі сільськогосподарські підприємства, є потенціал розвитку тепличних господарств, наявні ділянки для розміщення тваринницьких комплексів. Зазначене може стати основою для поглиблення і розширення сфери переробки сільськогосподарської продукції у громаді;
  2. відкрита і прозора влада, спрямована на залучення інвесторів та підтримку підприємницьких ініціатив місцевих мешканців;
  3. наявність досвіду та активність місцевої влади в контексті реалізації міжнародних та вітчизняних проєктів, а також міжмуніципального співробітництва;
  4. потужний природно-ресурсний потенціал (значні площі природно-заповідного фонду та лісів, наявність чималої кількості водних обʼєктів, газове родовище).

Шацька громада бачить перспективи свого розвитку за умови ефективного використання таких факторів:

  • унікальний ландшафт і природні ресурси;
  • найкраща в регіоні екологічна ситуація;
  • можливості для розвитку рекреаційно-оздоровчої сфери та реабілітації;
  • розбудова спортивної інфраструктури;
  • нішеве та органічне сільське господарство;
  • потенціал для розвитку переробної промисловості;
  • можливості розвитку екокрафту.

«Сильними сторонами Рожищенської громади є розвинутий промисловий сектор економіки, наявність сільськогосподарських та переробних підприємств, розвинена мережа закладів соціальної сфери, активне молоде покоління», – сказала Ірина Сторонянська, експертка проєкту.

«Ківерцівська громада – одна з небагатьох громад регіону, яка навіть під час війни не лише не зупинила рух у напрямку соціального та економічного розвитку, але й суттєво покращила свої позиції», – зазначив Андрій Дуб, експерт проєкту.

На заході в Боратинській громаді експертка проєкту Ірина Сторонянська повідомла:

«Сильними сторонами Боратинської громади є наявність значної кількості субʼєктів підприємництва і високий рівень самозайнятості населення, які разом з територіальною близькістю до центру економічної активності регіону – м. Луцька – формують підґрунтя високої фінансової спроможності громади. На відміну від більшості громад Волині та України загалом, у Боратинській громаді спостерігається позитивний приріст населення та значна частка молоді й дітей у структурі населення, що є вагомою конкурентною перевагою та запорукою її розвитку на довгострокову перспективу». А мешканці Боратинської громади розглядають свою громаду як «динамічно зростаючу і соціально орієнтовану».

Переглядів: 1138
Новини на тему: стратегія розвитку
Читайте також: