Громади можуть залучати інвестиції завдяки новим податковим пільгам для індустріальних парків

Індустріальним паркам надано низку податкових пільг, завдяки чому громади матють змогу залучати інвестиції.


Про це повідомив Микола Гулько, радник із питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області.

«Серед океану змін до законодавства, які прийняті під час дії воєнного часу і можуть вплинути на бюджети територіальних громад, звертаю увагу на два Закони України від 21.06.2022 під № 2330-IX та № 2331-IX, що вносять зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні. А саме, індустріальним паркам надано низку податкових пільг: зі сплати податку на прибуток (не сплачуватиметься протягом 10 років), ПДВ, ввізного мита тощо. Але сума вивільнених від оподаткування коштів повинна спрямовуватися на розвиток індустріального парку», - зазначив Микола Гулько.

За його словами, органам місцевого самоврядування (ОМС) надано право встановлювати пільги зі сплати місцевих податків та зборів без дотримання окремих вимог Податкового Кодексу та регуляторного законодавства, а саме: не поширюється на рішення ОМС вимоги щодо надання не пізніше 25 липня року до контролюючого органу інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Такі рішення можуть прийматися та набирати чинності не лише з початку бюджетного періоду, коментує радник. ОМС також можуть встановлювати ставки земельного податку та орендну плату в розмірі, меншому ніж розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території або повністю звільняти від сплати земельного податку.

«Ці зміни до законодавства надають територіальним громадам можливість вносити зміни до рішень про місцеві податки і збори і надавати пільги по сплаті вищезазначених податків і зборів вже у поточному році по тих громадах де вже створенні індустріальні парки, що стимулюватиме бізнес в ці складні часи залучати інвестиції, а ОМС створювати такі парки», - підсумував Микола Гулько.


Довідково: індустріальний парк — територія, виділена при плануванні міста для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля. Порядок створення, діяльності індустріальних парків на території України регламентується законом України про «Індустріальні парки». Промислові парки зазвичай розташовуються на околицях міст або поза основними житловими районами міста, зазвичай забезпечується гарною транспортною доступністю, в тому числі автомобільним і залізничним транспортом.

23.09.2022 - 12:04 | Переглядів: 2316
Громади можуть залучати інвестиції завдяки новим податковим пільгам для індустріальних парків

Теги:

інвестиції бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...