На Львівщині працюють над програмами відновлення місцевої економіки через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя громад

На Львівщині працюють над програмами відновлення місцевої економіки через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя громад

У Львові під час круглого столу обговорили старт проєкту «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя територіальних громад».

Проєкт реалізовується громадською спілкою «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини» в рамках виділеного USAID «ГОВЕРЛА» гранту. Його ціллю є розробка програм відновлення місцевої економіки через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя громад-партнерок USAID «ГОВЕРЛА» у Львівській області.

Степан Куйбіда, керівник департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації:

«Незважаючи на війну, нам потрібно шукати нові точки економічного зростання, що дозволяють громадам ефективно реагувати на виклики сьогодення. Для підтримки підприємств, в тому числі релокованих, Львівська обласна військова адміністрація запустила Програму підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану, яка працює через три інструменти: безповоротна фінансова допомога релокованим підприємствам; ваучерна підтримка бізнесу на маркетингові цілі або сертифікацію продукції; фінансова допомога на закупівлю обладнання підприємствам. Загалом ми передбачили 50 мільйонів гривень. Ми також працюємо в напрямку вирішення житлових питань ВПО у трьох напрямах: реновація, викуп та нове будівництво».

 

 

Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID):

«Розробка інструментів місцевого економічного розвитку є особливо актуальною сьогодні, оскільки це є вкладом в економічну стабільність громад. USAID завжди підтримує місцевий економічний розвиток, тому я радий, що в рамках нашого Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проводиться робота в цьому напрямку з фокусом на інтеграцію релокованих підприємств і ВПО в економічне життя громад».

Наталія Гнидюк, заступниця керівника USAID «ГОВЕРЛА»:

«Релокація бізнесу та розміщення внутрішньо переміщених осіб є складним викликом для приймаючих громад. Але це також значний ресурс і можливість для розвитку місцевої економіки. Через виділений грант, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає громадам-партнеркам у Львівській області використати цю можливість для підготовки програм місцевого економічного розвитку з врахуванням потреб релокованого бізнесу та внутрішньо переміщених осіб».

 

 

В межах гранту Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини допомагатиме громадам у розробці програм місцевого економічного розвитку, які враховують питання релокації бізнесу та працівників, а також ґрунтуються на аналізі даних, консультаціях і консенсусі із зацікавленими сторонами. Крім того, Агенція розробить практичний посібник з антикризових інструментів місцевого економічного розвитку та надаватиме менторську підтримку органам місцевого самоврядування щодо процесу впровадження та планування заходів для програм місцевого економічного розвитку.

З детальними презентаціями щодо інтерграції переміщених підприємств і ВПО в економічне життя громад можна ознайомитися за посиланнями:

Внутрішньо переміщені особи як актив економічного розвитку місцевих громад

Узгодження інтересів стейкхолдерів - запорука місцевого економічного розвитку

Релокація бізнесу та забезпечення житлом ВПО як основні завдання органів місцевої влади в умовах воєнного стану

Приєднані файли:

Теги:

розвиток бізнесу інвестиції соціальні послуги міжнародна підтримка

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною: