Післявоєнна відбудова громад має сприяти поверненню жителів - діалог U-LEAD

У процесі післявоєнної відбудови українських громад найважливіше сконцентруватися на створенні умов для повернення місцевих жителів, змушених виїхати через бойові дії.

Про це йшлося під час онлайн-діалогу, організованого Програмою "U-LEAD з Європою" щодо повоєнної відбудови українських громад, повідомляє Укрінформ.

Так, мер хорватського муніципалітету Липик Вінко Касана зауважив, що війна у Хорватії (1991-1995 роки) завдала шкоди країні, забрала близько 15 тисяч життів, до 300 тисяч громадян стали внутрішньо переміщеними, було пошкоджено близько 180 тисяч об'єктів інфраструктури. Проте Хорватії вдалося подолати наслідки війни, зараз вона є членом ЄС.

"У процесі післявоєнної відбудови ми концентрувалися на відновленні шкіл, доріг, закладів охорони здоров'я, громадської інфраструктури, щоб забезпечити громадянам якісне життя", - зауважив Вінко Касана.

Мер додав, що післявоєнна відбудова - складний процес, який має орієнтуватися на громадян, оскільки треба сприяти у поверненні їх додому, забезпечити робочими місцями.

"Місто Липик, наша агенція розвитку та інші міста Хорватії готові долучитися до різноманітних проєктів (в українських громадах - ред.) та надати допомогу. Я вірю в успішне відновлення в Україні та успіх спільних проєктів", - сказав Вінко Касана.

За словами директора Пожешко-Славноської агенції регіонального розвитку (Хорватія) Сенки Хорват, місто Липик було повністю знищене внаслідок війни, але змогло відновитися, зараз це рекреаційне містечко, оскільки є природні джерела мінеральної води з часів Римської імперії. У Липику розливають мінеральні води, розвивають бізнес, зокрема спацентри, втілюють нові проєкти щодо розвитку штучного інтелекту, крім того, там функціонує іподром.

"Важливо почати відбудову якомога раніше, поки люди ще хочуть повертатися, треба чітко визначити правила та мотиваційні моменти для відбудови. Щодо мотивацій, то у випадку Хорватії йшлося про повернення людей, тому необхідно було відновлювати житло та інфраструктуру", - зауважила Сенка Хорват.

Вона також підкреслила, що у процесі відновлення муніципалітети мають співпрацювати з центральною владою та закордонними партнерами.

Мер словенського муніципалітету Кочев'є (Словенія) Владімір Пребіліч зауважив, що у процесі відновлення також важливо залучити міжнародні інвестиції, в тому числі і для забезпечення робочих місць. Також він розповів, що необхідно підтримувати місцевий бізнес, стартапи, зокрема надавати підприємцям необхідну інформацію, розповідати про наявні можливості для розвитку бізнесу у громаді. Крім того, можна організувати безкоштовні курси з підприємництва для місцевих жителів.

29.07.2022 - 09:28 | Переглядів: 2527
Післявоєнна відбудова громад має сприяти поверненню жителів - діалог U-LEAD

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...