Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» аналізує кращі практики адміністрування місцевих податків і зборів у громадах-партнерах

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розпочали аналіз кращих практик адміністрування місцевих податків і зборів у громадах партнерах. До першого звіту потрапили звіти з таких громад:

  • аналіз сплати єдиного податку в Оброшинській громаді Львівської області;
  • аналіз плати за землю у Рава-Руській громаді Львівської області;
  • аналіз плати за землю та єдиного податку у Боратинській громаді Волинської області.

Серед громад-партнерів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Оброшинська громада є однією з тих, що забезпечила найбільший приріст надходжень єдиного податку до свого бюджету. Громаді вдалося досягнути цього завдяки ряду заходів. Зокрема, громада проводить регулярні зустрічі з місцевими підприємцями, які також беруть участь у розробці програм соціально-економічного розвитку громади через Громадську раду при місцевій раді.

Працівники апарату Оброшинської сільської ради також активно комунікують з місцевим бізнесом через офіційний сайт, який виступає майданчиком для ознайомлення з можливостями для ведення бізнесу у громаді, зі новаціями законодавства щодо підприємницької діяльності . В умовах воєнного стану посадові особи місцевого самоврядування готують інвестиційні пропозиції для релокованого бізнесу на територію Львівської області та інформують внутрішньо переміщених осіб про можливості працевлаштування. Це дозволяє збільшувати кількість підприємців, які будуть працювати на території громади та дохідну частину місцевого бюджету.

Рава-Руська міська громада відводить інституту старост вагому роль для наповнення бюджету від плати за землю. Саме староста є тією ланкою в громаді, що пов’язує інтереси жителів, бізнесу та керівництва міської ради. У Рава-Руській громаді старости  співпрацюють з платниками земельного податку та орендної плати, в тому числі сприяючи зменшенню боргу по платі за землю.

За підсумками чотирьох місяців 2022 року частка єдиного податку та плати за землю в Боратинській громаді складає понад 80% місцевих податків і зборів. А якщо порівняти дані станом на 1 травня 2022 року до аналогічного періоду, то виконання надходжень єдиного податку становить понад 130%. Щодо надходжень плати за землю у Боратинській громаді станом на 1 травня 2022 року, то цей показник становить 83% від запланованого.

Можна зробити висновок, що єдиний податок та плата за землю, будучи місцевими податками, складають вагому частку в структурі доходів кожної громади. Саме тому детальний аналіз кращих практик партнерських громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» буде розіслано представникам місцевого самоврядування Львівської, Волинської та Полтавської областей для можливого їхнього масштабування.

22.06.2022 - 17:09 | Переглядів: 1933
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» аналізує кращі практики адміністрування місцевих податків і зборів у громадах-партнерах

Теги:

бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...