Готується до другого читання законопроект "Про добровільне об'єднання територіальних громад"

Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Мінрегіон спільно з профільним комітетом Верховної Ради України готує до другого читання у січні цього року. Про це повідомили у департаменті з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону за результатами презентації законопроекту робочій групі, утвореній Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У департаменті нагадали, що метою законопроекту є створення дієвого механізму формування територіальних громад, спроможних самостійно вирішувати питання розвитку своїх територій.

Документ передбачає, що держава здійснюватиме фінансову підтримку об’єднаних громад шляхом надання їм коштів на формування інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

Загальний обсяг фінансової підтримки, згідно законопроекту, розподілятиметься між бюджетами об’єднаних територіальних громад пропорційно до їхньої площі та кількості сільського населення.

Нагадаємо, у першому читанні Проект Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» був прийнятий Верховною Радою у липні 2014 року.

Раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявляв, що об’єднання територіальних громад дозволить збільшити ресурсну базу місцевих бюджетів. Внесені зміни до Бюджетного та Податкового кодексів стимулюють громади до об'єднання через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державними бюджетом. Об’єднані громади наділяються повноваженнями, рівнозначними повноваженням міст обласного значення. При добровільному об’єднанні, в бюджетах таких громад залишатиметься 60% ПДФО.

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...