Два дні в Устилузі працювали польські та українські експерти

Єдина в області об’єднана міська громада отримала нагоду стати взірцевою у написанні стратегії розвитку. Такий шанс має іще 21 громада в Україні (по одній у кожній із 22 областей). За їхнім прикладом вчитимуться інші.

Українці і поляки – партнери з двосторонньою вигодою

Не станемо приховувати той факт, що наші польські друзі працюють на території України не лише з благородною метою допомогти сусідам розбагатіти. Польща уже на тому рівні, коли залучити кошти ЄС для власного розвитку стає все складніше. А європейські гроші мають вкладатися у проекти з чітким баченням перспективи у майбутньому – така головна вимога цієї унії. Й Україна – саме той партнер, який потребує і польського досвіду, і європейських інвестицій.

Президент ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» Анатолій Пархом’юк, який не випадково очолив волинський Офіс реформ, адже має чималий досвід у сфері самоврядування, давно і плідно співпрацює з німецькими, польськими, іншими європейськими партнерами у цьому напрямку, каже, що цей проект надзвичайно важливий, він дасть чималий поштовх і порівняно – за короткий час.

Чому – спробуємо пояснити лаконічно на кількох конкретних прикладах.

Поляки наші проблеми бачать і вміють вирішувати. З власного досвіду

Фундатор і голова Фонду Менеджерських Ініціатив Любліна Павел Прокоп каже, що чудово знає українську ситуацію із невчасним прийняттям необхідних законопроектів, розуміє, що і районна влада не в захваті від того, що передає громаді й кошти, і повноваження. Каже, що в них теж спочатку відчувалося таке своєрідне протистояння, яке ще болючіше вражало, бо було змішане із новизною та браком досвіду. Розповідає про почуте у громадах Полтавської, Дніпропетровської областей, які вже встигли відвідати в рамках цієї роботи. Запевняє, що у проблемах ми нерідко схожі, але зовсім відмінні у підходах до вирішення питань.

– Ми в Польщі вже 20 років крок за кроком ідемо до покращення, розвиваємо територію. Адже ми – не німці і не французи, котрі завжди жили у багатстві. Тож ми, як і ви, змушені були постійно працювати. Та й досі працюємо. У вас також немає іншої дороги. Але щоб це принесло успіх, необхідний чіткий план, – пояснює Павел Прокоп.

Ці 22 стратегії будуть абсолютно різними вже тому, що території діляться на сільські, селищні і міські, бідніші і багатші, сільськогосподарські і промислові… Устилузька ж стане особливою ще й тим, що центральне містечко – прикордонне. А це – як перевага, так і чималий недолік. Більше ТУТ

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...