2016 рік має стати роком повернення України на Донбас та конституційного затвердження децентралізації – Президент

Президент Петро Порошенко вважає своїм завданням на 2016 рік повернення українського суверенітету на Донбас.

Виступаючи на Загальних зборах уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації міст України, Глава держави наголосив: «Моє завдання, і я твердо в це вірю, – повернення українського суверенітету на Донбас вже в 2016 році. І вчора у Давосі виступаючі також підтвердили цю позицію – в 2016 році Росія має виконати всі пункти Мінських угод, і це є єдиною підставою для часткового послаблення санкцій».

«Як Президент і Верховний Головнокомандувач буду битися за кожен клаптик української землі і робити все можливе, щоб повернути територіальну цілісність, суверенітет України спершу на Донбас, потім – до Криму», – заявив Петро Порошенко.

Президент наголосив на тому, що не можна допустити заморожування конфлікту. «Ми не маємо ані через рік, ані через п’ять, ані через десять чи двадцять років успішних прикладів повернення «заморожених» територій до складу держав. Чи нас не навчили досвід Абхазії, Південної Осетії, Нагорного Карабаху, Придністров’я? Кожен рік замороженого конфлікту віддаляє нас, а не наближає до повернення суверенітету», – заявив Глава держави.

Президент застеріг від ігор з вогнем територіальної цілісності. «Чітко наголошую на тому, що і послідовність, і логіка Мінського процесу забезпечує відновлення українського суверенітету на Донбасі», – заявив він.

Президент наголосив на важливості кореспондування прогресу у реалізації Мінських домовленостей із затвердженням Парламентом конституційних змін щодо децентралізації. «Місце цього голосування в календарі, я сподіваюся, наступної сесії, – в першому півріччі 2016 року, так само, як і очевидного прогресу Мінського врегулювання», – наголосив Петро Порошенко.

Президент висловив впевненість в тому, що депутати Верховної Ради знайдуть 300 голосів, необхідні для затвердження конституційних змін у другому читанні. «Для того, я не маю жодного сумніву, ми маємо 300 голосів. Єдине – ми маємо показати суспільству і Парламенту очевидний прогрес в Мінських угодах. Я впевнений – саме так і буде», – заявив Президент.

Президент наголосив на тому, що децентралізація зараз користується твердою підтримкою Українського народу. «Ми нікому не дозволимо ігнорувати цю думку. Нікому не дозволимо оббріхувати, дезорієнтувати, спробувати дестабілізувати суспільство, якими би намірами не керувались ті, хто намагається зараз зупинити процес децентралізації, вставляти палки в колеса, шукаючи чорну кішку в темній кімнаті. Чорної кішки федералізації, загрозі держави у змінах до Конституції немає, і не треба дурити людей», – заявив Петро Порошенко.

«Ті політичні сили, які прагнуть за будь-яку ціну торпедувати Мінські угоди, заблокувати мирний процес, конституційний процес, мають чітко усвідомлювати наслідки своїх дій. Вони призведуть або до відновлення гарячої фази конфлікту включно з повномасштабним, а не локальним, як поки що, конфліктом з Російською Федерацією», – заявив Петро Порошенко, додавши, що, якщо ми не будемо координувати дії з міжнародними партнерами, залишимося сам-на-сам, без політичної та військово-технічної підтримки і без санкцій.

«Знову наголошую, я як Президент не дам можливості безвідповідальним політичним силам це зробити», – заявив Петро Порошенко.

24.01.2016 - 20:00 | Переглядів: 13741
2016 рік має стати роком повернення України на Донбас та конституційного затвердження децентралізації – Президент

Відео:

Теги:

Петро Порошенко Конституція

Джерело:

Прес-служба Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...