Протипожежна безпека у закладах освіти: проблема територіальних громад чи держави?

Питання забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти не втрачає актуальності протягом останніх років. Зношеність обладнання, відсутність або несправність автоматичних систем протипожежного захисту, потреба в заміні або ремонті системи електропостачання та дообладнані первинними засобами пожежогасіння не перший рік характерне для закладам освіти. Причиною цього є відсутність цільових коштів за загальним фондом та недостатність коштів місцевих бюджетів на проведення відповідних робіт та заходів.

За даними Державної служби надзвичайних ситуацій України, було проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки у 29 тис. 175 закладів освіти (дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти тощо), за результатами яких лише в минулому році до адміністративного суду було подано 2 тис. 449 позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей.

Зрозуміло, що питання забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання покладається на керівників таких суб’єктів господарювання (частина третя статті 55 Кодексу цивільного захисту України). Однак, чи в змозі засновники цих закладів в повній мірі забезпечити протипожежну безпеку відповідно до встановлених вимог?

В жовтні 2020 року Всеукраїнська Асоціація ОТГ проаналізувала інформацію від 239 територіальних громад щодо стану забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти України. Виявилося, що понад 71% закладів освіти не відповідають встановленим вимогам протипожежної безпеки та знаходяться під загрозою закриття або призупинення діяльності.

Орієнтовна сума коштів, яка необхідна громадам для забезпечення закладів освіти відповідно до протипожежних вимог, – 5,64 млрд (загальна розрахункова сума, надана 239 ТГ, які взяли участь в опитуванні).

Вирішити проблеми з протипожежної та техногенної безпеки в закладах освіти виключно силами засновників цих закладів майже неможливо. У більшості громад власні надходження не дозволяють покрити такі видатки, а коштів ПДФО (у розмірі 60%) також недостатньо. Ситуація ускладнюється й зниженням надходжень до місцевих бюджетів через економічний стан, спричинений пандемією.

Безумовно, розрахунки Асоціації ОТГ є орієнтовними, однак чітко показують тенденцію та масштаб проблеми, яка характерна для значної кількості громад та потребує підтримки на державному рівні.

Вирішити питання забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти можливе у випадку підтримки територіальних громад з боку держави шляхом затвердження відповідної державної цільової програми або виділення окремої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Однак, пунктом 12 Заходів щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 р. за № 710 «Про ефективне використання державних коштів» передбачено припинення підготовки проектів нових державних цільових програм або внесення змін до затверджених цільових програм, що потребують додаткового фінансування з державного бюджету.

Попри численні звернення Всеукраїнської Асоціації ОТГ до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням сприяти вирішенню порушеного питання на державному рівні шляхом передбачення окремої субвенції (або затвердження відповідної державної цільової програми) на забезпечення протипожежної безпеки в закладах освіти, Державний бюджет України на 2021 рік не передбачає таких коштів.

Відсутність підтримки територіальних громад з боку держави у вирішенні порушеного питання може призвести до критичної ситуації в освіті через масове призупинення діяльності закладів освіти або продовження експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей і, відповідно, ризику виникнення нових трагічних випадків.

28.04.2021 - 12:05 | Переглядів: 8642
Протипожежна безпека у закладах освіти: проблема територіальних громад чи держави?

Теги:

освіта безпека пожежна

Джерело:

DECIDE

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...