Економічні та соціальні заходи під час пандемії – міжнародний досвід

Програма «U-LEAD з Європою» провела онлайн-форум «COVID-19 на місцевому рівні: реакції та вплив на економічну та соціальну сфери». Під час форуму українські та міжнародні експерти обговорили ефективність реагування різних країн у боротьбі з коронакризою та його вплив на економічну та соціальну сфери.

 

Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель та Координатор проєктів та аналітик у Відділі Євразії Організації економічного співробітництва та розвитку Франческо Альфонсо

 

Представник Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Франческо Альфонсо презентував результати дослідження реагування на пандемію різних країн Східного партнерства загалом та України зокрема. Він також наголосив на важливості місцевого самоврядування у боротьбі з COVID-19 в Україні.

Протягом панельної дискусії учасники акцентували увагу на питання ефективності реакції України на виклик пандемії коронавірусу:

 

Директор Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Мінекономіки Андрій Слабінський

 

  • Директор Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Мінекономіки Андрій Слабінський поділився деталями про державну програму доступних кредитів «5-7-9» та представив заходи для розвитку бізнесу в муніципалітетах. Муніципалітети повинні активніше звертатися до підтримки уряду, пов'язаної із заходами щодо COVID-19.

 

 Виконавча директорка VoxUkraine Ілона Сологуб

 

  • Виконавча директорка VoxUkraine Ілона Сологуб проаналізувала різні аспекти впливу коронакризи на українців, де страх втратити роботу та доходи набагато більший, ніж страх заразитися COVID-19.

 

Янеш Шустершіч, член урядової експертної групи з економічних та соціальних заходів під час коронавірусної кризи, колишній Міністр фінансів Словенії.

 

Янез Шуштершіч, міжнародний експерт Програми «U-LEAD з Євпропою», є членом словенської експертної групи з економічних та соціальних заходів під час кризи COVID-19. Він зосередив увагу на нестандартних заходах Словенії, які допомогли «перезапустити економіку» під час пандемії:

1) Фінансова підтримка самозайнятих людей (так званий «базовий дохід» у розмірі 700 євро) плюс скасування обов’язку сплати соціальних внесків. Цікаво, що самозайняті люди у Словенії часто виключаються із типових програм соціальної підтримки, а також із заходів підтримки у зв’язку з COVID-19, якщо експертна група не наголосить на протилежному; вони становлять 10% усіх зайнятих людей, і половина з них скористалася цим заходом. Підхід мав сильний місцевий вплив!

2) Уряд Словенії презентував туристичні ваучери (200 євро кожному громадянину з можливістю витратити на проживання у будь-якій точці Словенії, можна передавати в межах однієї родини). Цей захід більше ніде не був застосований, а також має сильний місцевий вплив (неможливо розмістити одночасно всіх словенців на узбережжі Адріатичного моря, тому люди досліджували нові місця). Станом на сьогодні половина всіх путівок вже використана.

Форум було організовано у партнерстві з Організацією з економічного співробітництва та розвитку та ініціативою Європейського Союзу EU4Business.

Теги:

коронавірус

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...