Закріплення децентралізації в Конституції - запорука незмінності «правил гри»: у Харкові пройшли публічні обговорення

 

Закріпити реформовану систему місцевого самоврядування, а також нову, ефективну територіальну організацію влади та децентралізацію владних повноважень у Конституції України – все це місцеве самоврядування підтримує. Такий висновок можна зробити з публічних обговорень майбутніх конституційних змін щодо децентралізації, які проходять в областях України. Ініціатор публічних обговорень – держава. Мета – спільно з місцевим самоврядуванням  підготувати законопроект, який матиме підтримку і який стане міцною законодавчої основою для розвитку громад і країни в цілому.

29 лютого публічні обговорення конституційних змін провели представники місцевого самоврядування та громадськості Харківської, Сумської, Полтавської областей  на базі Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого. Серед учасників і представники Мінрегіону, асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти, науковці.

Учасники зустрічі відзначили важливість того, що протягом всього часу впровадження реформи її законодавчу основу формували практики місцевого самоврядування і сьогодні держава також питає їх думку - що саме закріпити в Основному Законі, щоб забезпечити незворотність позитивних змін в управлінні територіями.

«70% населення України вже проживає в об’єднаних громадах або містах обласного значення. Решта – на території сільських і селищних рад старого формату. Держава мусить забезпечити однакові для усіх умови і можливості для розвитку. З огляду на це, важливо внести зміни до Конституції. Крім того, існує безліч законів, в силу яких створюється надмірне навантаження на органи місцевого самоврядування. Це також говорить про потребу змін з прицілом на субсидіарність», - сказав Сергій Шаршов, директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону.

«Народжені децентралізацією» - так називають себе голови об’єднаних громад, які створили Всеукраїнську асоціацію. Сьогодні вони – активні учасники конституційного процесу. Вони заявляють про успішність реформи місцевого самоврядування і підтверджують, що саме зміни до Конституції, над якими сьогодні ведеться робота в регіонах, дозволять завершити реформу і закріпити незмінні «правила гри». А це, за їх словами, стабільність на десятиліття і запорука розвитку.

Свою увагу учасник обговорень зосередили на майбутній системі адмінтерустрою, системі територіальної організації влади і розмежуванні повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування усіх рівнів. Дискусія відбулася і щодо фінансового забезпечення власних і делегованих повноважень органів місцевого самоврядування. Окрему увагу приділили законодавчому врегулюванню питання державного нагляду за відповідністю рішень місцевого самоврядування  Конституції та законам України.

Планується, що вже в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться у Києві, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

До процесу публічного обговорення залучені всі регіони України:

Раніше «Децентралізація» повідомляла про публічні обговорення змін до Основного закону щодо децентралізації влади в Донецькій, Луганській та Херсонських областях.


Аргументовані думки та пропозиції до конституційних змін ви можете висловити також тут: https://decentralization.gov.ua/constitution/offers.

Приєднані зображення:

Теги:

Конституція обговорення Конституція Сергій Шаршов

Область:

Полтавська область Сумська область Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...