Децентралізація і Конституція – пошук консенсусу: що про це говорить міжнародна спільнота

Міжнародна спільнота підтримує прагнення України закріпити в Основному Законі реформовану систему місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень. Представники Ради Європи та Венеціанської комісії схвально відгукнулися про започаткування владою широкого громадського обговорення майбутніх конституційних змін і запевнили у подальшій підтримці втілення децентралізації влади в Україні. Вони взяли участь презентації плану публічного обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади, яка відбулася в Києві 25 лютого. 

Томас Маркерт, секретар Венеціанської комісії, у коментарі порталу «Децентралізація» відзначив високу підтримку українським суспільством реформи місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень. З огляду на це, за його словами, позитивні зміни, які відбулися внаслідок втілення реформи, необхідно посили законодавчо.

«Децентралізація – найуспішніша реформа в Україні, особливо в частині створення спроможних громад. Завдяки цьому, громади, що об’єдналися задля своєї спроможності, отримують додаткові повноваження і ресурси. Ми бачимо, що реформу підтримують мешканці українських міст і сіл. Чинна Конституція України не відображає повною мірою державницьких підходів до здійснення місцевого самоврядування в Україні. Тому для вашої країни внесення змін до Конституції, які закріплять децентралізацію влади, є певним викликом. Але дуже добре, що влада започаткувала з цього приводу широкий діалог з усіма зацікавленими сторонами, і ми сподіваємося, що це буде результативно», - сказав Томас Маркерт.

 

 

Він наголосив, що Венеційська комісія зі свого боку докладе усіх зусиль, аби якнайшвидше надати висновок до проекту змін до Конституції України щодо децентралізації, який буде підготовлений за результатами обговорень в Україні.

«Венеціанська комісія тісно співпрацює з усіма департаментами Ради Європи з цього питання. Ми не знаємо, коли отримаємо проект змін, але готові зробити все можливе спільно з українськими партнерами, щоб Комісія дуже швидко надала свій висновок до проекту», - сказав Томас Маркерт.

Вже 11-14 березня у штаб-квартирі Ради Європи у Страсбурзі відбудуться перемовини між представниками зацікавлених сторін України. Це ще одна важлива ланка на шляху досягнення консенсусу. Про це сказав Даніель Попеску, керівник департаменту доброго врядування Директорату ІІ з питань місцевої демократії Секретаріату Ради Європи.

«Ця подія спрямована на те, щоб ми зібрали всіх українських партнерів і обговорили перелік питань, з яких необхідно досягти консенсусу. Досвід інших європейських країн свідчить, що у 90% питань такого консенсусу можна досягти. Це стосується і питання нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування, довкола якого чи не найбільше дискусій. Не можу випереджати події, але очікую, що ми зможемо досягнути консенсусу. Яким він буде - не можу передбачити, але це буде прийнятна система, яка захищатиме місцеве самоврядування», - сказав «Децентралізації» Даніель Попеску.

 

 

На важливості відійти від надмірної деталізації в проекті майбутніх конституційних змін наголосила Ганна Сухоцька, почесний президент Венеціанської комісії, Прем’єр-міністр Польщі в 1992-1993 рр.

«Конституція не повинна бути дуже деталізована, інакше достатньо складно буде знайти консенсус. Ми бачимо, що українське суспільство зацікавлене провести реформу місцевого самоврядування. Тому всім сторонам необхідно докласти зусиль, щоб втілити очікування суспільства».

 

 

У партії "Слуга народу" прогнозують, що законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації буде внесено до Верховної Ради в кінці березня, а восени - проголосовано в цілому.

Народний депутат України, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко зауважив, децентралізація влади повинна мати чіткі «червоні лінії». Вони пов’язані передусім із безпековим компонентом, який держава має забезпечувати у випадку, якщо місцеві ради приймають рішення, які суперечать конституції чи несуть загрозу територіальній цілісності.

 

 

Нагадаємо, з 27 лютого по 4 березня в регіонах проходитимуть кущові круглі столи з обговорення змін до Конституції України у частині децентралізації.

Теги:

Конституція обговорення Конституція Олександр Корнієнко

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...