Маємо нарешті отримати нове правове поле, а не займатися постійними ремонтами застарілого законодавства, - В’ячеслав Негода про децентралізацію

 

Лише змінивши Конституцію, можна закріпити незворотність децентралізації та її результати, збалансувати систему адміністративно-територіального устрою, створити повноцінне місцеве самоврядування на усіх рівнях. З цим погоджуються усі. Критику викликає навіть не стільки зміст запропонованих Президентом конституційних змін, скільки конкретні формулювання, термінологія, строки і спосіб впровадження. Тому новий законопроект, який буде напрацьований після широких обговорень, що незабаром стартують в регіонах, навряд чи дуже відрізнятиметься від попередніх по суті, але буде більш чітким і однозначним.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу на тему: «Актуальні питання законодавчого забезпечення реалізації цілі 10.3 «Українці мають реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад» Програми діяльності Кабінету Міністрів України».

За його словами, одночасно зі змінами до Конституції має відбуватися обговорення змін до законодавства, які дозволять провести вибори на новій територіальній основі громад та районів, розмежувати повноваження і забезпечити місцеве самоврядування необхідними ресурсами.

«В кінцевому результаті, сподіваюсь, вже цього року, ми маємо отримати нове і сучасне правове поле в частині місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою, що дасть нам змогу забути про постійні ремонти застарілого законодавства і сконцентруватися на питаннях розвитку регіонів та громад», - зазначив заступник Міністра.

Як повідомлялося, під час заходу Віце-прем’єр-міністр – міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль зазначив, що у питаннях створення нового адміністративно-територіального устрою і перерозподілу повноважень треба враховувати думку суспільства та експертного середовища.

Нагадаємо, дискусія з питань змін до Конституції офіційно розпочнеться 25 лютого під час презентації плану публічних обговорень цих змін.


Довідка

У грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). 

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві,  запропоновані зміни були відкликані з Парламенту для доопрацювання.

Зараз напрацьовується нова редакція змін до Конституції в частині децентралізації. 

Ознайомитися з описом проблем, метою змін та нормами законопроєкту, які мали б вирішувати зазначені проблеми, а також залишити свої пропозиції можна ТУТ.

Теги:

В'ячеслав Негода Конституція Конституція обговорення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...