«Кращі практики місцевого самоврядування»: результати вже завтра

Цьогорічний всеукраїнський конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», організатором якого вшосте виступає Міністерство  розвитку громад та територій у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», добіг кінця.

4 грудня під час пудсумкової конференції та церемонії нагородження оголосять результати конкурсу-2019 та нагородять його переможців.

Слідкуйте за онлайн-трансляцією події о 10.30 – 13.30.

 

 

Також на заході працюватиме виїзна студія Українського радіо, тож усе найцікавіше традиційно буде у прямому ефірі.

 

Про тенденції, тренди, верифікацію

 

Конкурсна комісія завершила роботу, відібравши до фіналу  30 практик із 136-ти. Тож автори цих новацій цілком слушно претендують на дипломи і відзнаки переможців.

Варто завважити, що нинішнє творче суперництво здійснювалося за трьома темами. Перша – практики, засновані на рішеннях місцевих рад, що стосуються соціально-економічного розвитку. Друга, яка, до речі, виявилася найпопулярнішою за кількістю заявок, – розвиток, заснований на особливостях громади.  Третя – залучення молоді до місцевого економічного розвитку.

Уперше тематику конкурсу визначали не традиційно, а по-сучасному – методом онлайн-опитування самоврядного активу. Можливо тому однією з виразних тенденцій нинішнього конкурсу стала економічна складова, яка свідчить про вміння громад залучати інвестиції, створювати нові робочі місця, наповнювати бюджет, тобто забезпечувати сталий розвиток своїх територій.

Успішними визнані практики тих органів місцевого самоврядування, зокрема  ОТГ, які знайшли свою «фішку», оригінальний тренд, «родзинку». За задумом  організаторів конкурсу це могли б бути природні особливості, культурна чи історична  спадщина, туристичні принади тощо.  Завдяки цьому розвиваються громади багатьох європейських країн, а віднедавна і наші міста та містечка,  приміром, переможці «Практик» попередніх років – Івано-Франківськ, Тростянець на Сумщині, Доброслав на Одещині.

Намарне говорити про актуальність залучення молоді до розбудови своїх громад – без цього території не матимуть майбутнього. Далекоглядна влада ставиться до учнівської та студентської молоді, молодих підприємців як до партнерів, скеровуючи їхню енергію та знання на конкретні справи, як-от економію бюджетних коштів, енергоаудит чи соціальну роботу.

Одна із завершальних функцій конкурсної комісії – верифікація, яка була проведена стосовно 28 практик із 30-ти практик-фіналістів.

Йдеться не про власне перевірку, ревізію. Це, скорше, спроба експертів на власні очі побачити те, про що автори практик повідомили в своїх заявках. Можливо, своєрідна засторога: не можна описувати неіснуючі здобутки чи не до кінця перевірені  результати. Бо, як відомо, згаданий конкурс  проводиться  за методологією РЄ вже багато років поспіль і, на щастя, має бездоганну «репутацію».

Вже завтра широкий загал дізнається про переможців, а влада на державному рівні в столиці вшановує авторів найефективніших проектів місцевого розвитку. Незабаром до скарбниці успіху органів місцевого самоврядування додається ще 30 кращих практик, з них із Дніпропетровщини – п’ять, із Львівщини та Полтавщини – по три.

Вперше серед фінальних –практики Закарпатської області, одразу 2.

А далі практики-переможці перетворюється, так би мовити, на завершений публічний продукт, який є у вільному доступі (на сайті Мінрегіону) і яким може скористатися кожен бажаючий.

Ольга Яковенко, в рамках реалізації Програми Ради Європи  «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

03.12.2019 - 15:42 | Переглядів: 12698

Приєднані файли:

Теги:

конкурс кращі практики анонс

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...