«Мажоритарка» для усіх без суцільної «партизації»? Презентовано Концепцію удосконалення законодавства про місцеві вибори

Концепція удосконалення законодавства про місцеві вибори готова, Мінрегіон надішле її Міністерству юстиції для врахування при розробленні відповідного законопроекту, а також профільному парламентському комітету для врахування при опрацюванні пропозицій Президента України до Виборчого кодексу.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода під час засідання Робочої групи з удосконалення законодавства про місцеві вибори в частині забезпечення представництва жителів у радах громад та територіальних громад у районних та обласних радах.

«У цій Концепції ми мали запропонувати оптимальні виборчі системи для районних та обласних рад, місцевих рад базового рівня та голів громад, найбільш ефективний кількісний склад місцевих рад. Важливо забезпечити дотримання конституційної норми щодо представлення інтересів усіх громад в представницьких органах районного та обласного рівня. Також ми хотіли знайти можливості для зниження рівня суцільної «партизації» місцевих представницьких органів без шкоди партійному будівництву. В цілому, ми завершили роботу над Концепцією. Після цього засідання внесемо ще декілька незначних уточнень і передамо документ Мінюсту, який має розробити проект закону про удосконалення законодавства про місцеві вибори, а також профільному парламентському комітету, який має врахувати їх при опрацюванні пропозицій Президента України до Виборчого кодексу», - зазначив В'ячеслав Негода.

Концепція, зокрема, містить дві пропозиції до вибору оптимальної виборчої системи для місцевих рад. Одна пропозиція - вдосконалити чинну виборчу систему, запроваджену у 2015 році. Інша пропозиція – запровадити на усіх рівнях мажоритарну виборчу систему для місцевих рад. Тобто ради формуватимуться лише з тих, хто одержав на виборах більшість голосів виборців в окрузі. Обидва варіанти, за словами експертів, можуть бути взяті за основу. Але під час обговорення більшість схилялася до запровадження мажоритарної системи для виборів депутатів усіх рівнів. Пропозицію щодо мажоритарної виборчої системи також позитивно сприйняли присутні представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Для виборів міських, сільськи, селищних голів Концепція пропонує мажоритарну систему вирішальної переваги. Тобто другий тур виборів можливий, але лише у разі невеликої різниці у кількості голосів за кандидатів-лідерів. Щоправда, ця пропозиція потребує додаткових фінансових обрахунків витрат на проведення другого туру виборів.

Ознайомитися з Концепцією можна ТУТ.


Як відомо, для розроблення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» щодо забезпечення представництва громадян в раді громади, а також територіальних громад - в районних та обласних радах Мінрегіон утворив робочу групу, до складу якої увійшли представники Мін’юсту, асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати, експерти з питань виборчого законодавства. Сприяння та технічну допомогу в забезпеченні діяльності робочої групи надали Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Офіс Ради Європи в Україні.

Більше про зміни до виборчого законодавства - у спеціальній рубриці «Місцеві вибори» на порталі «Децентралізація»

08.10.2019 - 16:58 | Переглядів: 16835
«Мажоритарка» для усіх без суцільної «партизації»? Презентовано Концепцію удосконалення законодавства про місцеві вибори

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Теги:

вибори вибори законотворчість В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...