В обласні раді відбулись громадські слухання з внесення змін у Перспективний план формування громад Чернівецької області

11 грудня у приміщенні обласної ради відбулись громадські слухання з питання внесення змін до Перспективного плану формування територіальних громад. В слуханнях взяли участь голова обласної ради Іван Мунтян, голова облдержадміністрації Олександр Фищук, депутати обласної ради, голови об’єднаних громад, представники громадських організацій, ЗМІ.

Перед присутніми виступив голова облдержадміністрації Олександр Фищук, який розповів про хід реформи з децентралізації влади у Чернівецькій області та проблеми, з якими зіткнулись новосформовані громади. Серед них є такі, які потребують правового врегулювання, як на рівні області так і держави. Одним з таких питань є внесення змін до Перспективного плану. 

В.о. начальника відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку Христина Марчук поінформувала про запропоновані зміни до Перспективного плану. Внесення змін зумовлено тим під час добровільного об’єднання громад, не всі громади об’єднались у відповідності до плану. В деяких громадах з семи сільрад рішення про об’єднання прийняли шість, саме тому обласна державна адміністрація пропонує включити, до Перспективного плану ще вісім громад у тому складі, у якому вони вже сформовані. 

Як відзначила експерт Офісу реформ Ольга Чепель: «Перспективний план це бачення обласної влади, щодо стратегії формування громад області. Водночас вісім громад зіткнулись з проблемою отримання прямих міжбюджетних відносин з Державним бюджетом. Бюджетний кодекс (ст.64) передбачає, що лише громади внесені у Перспективний план матимуть прямі міжбюджетні трансферти з Державним бюджетом. Саме тому внесення змін до плану є актуальним».
 
Директор Департаменту фінансів Юрій Чобан зауважив, що у проекті Державного бюджету поданого на розгляд Верховній раді всі десять громад Чернівецької області включені у прямі між бюджетні стосунки.

Більшість присутніх, які взяли участь у обговоренні підтримали ідею термінового скликання сесій обласної ради з внесення змін до Перспективного плану.

 

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...