Очільники українських громад переймають досвід канадських колег з провінції Онтаріо

У 1991 році Канада стала першою західною країною, яка визнала незалежність України. З тих пір дві країни підтримують тісті відносини. Третя міжнародна конференція з питань реформ в Україні, що проходила з 2 по 4 липня, не лише надала шанс Україні та Канаді зміцнити свої зв'язки та відзначити досягнення України у впровадженні її реформ. Вона також надала можливість 24 обраним головам об'єднаних громад побачити децентралізацію Канади в дії протягом двох днів візитів до рад, установ, комісій та громад провінції Онтаріо. Муніципалітети Четем-Кент і округ Прин-Едвард були відібрані як напрямки для двох навчальних поїздок керівників громад, що відбуваються за підтримки Програм «U-LEAD з Європою» та DOBRE і Проектів DESPRO та PLEDDG.

Маючи двадцятирічну практику об'єднання, канадські муніципалітети запропонували гостям з України широкі можливості для чесних і відкритих дискусій, поїздок на місця та вивчення канадського досвіду. Голови українських об'єднаних громад змогли перейняти практики ефективного управління після об'єднання, залучення громадян, місцевого економічного розвитку та надання послуг для мешканців.

У муніципалітеті Четем-Кент гості з України відвідали офіс мера і обговорили разом з експертами різних рівнів місцевого самоврядування переваги і недоліки об'єднання громад, прозорості місцевого самоврядування та фінансування інфраструктури. Наступними зупинками подорожі української групи стали: екскурсія об'єктом із відновлення класичних автомобілів RM Sotheby, відвідання місцевості Erieau Marina, пивоварні Бейсайд, заводу із очищення стічних вод Ері-Біч та бізнес-парку Блумфілд.

Мер округу Принс-Едвард Стів Фергюсон привітав учасників та познайомив їх із членами окружної ради, які виступили з промовами. Почавшись із питання ідентичності громади в реальності об'єднання, день, зрештою, вніс ще більший спектр питань і перспектив. Від об'єднання музеїв до місцевого економічного розвитку, від збереження темпів розвитку до особливостей виживання в умовах суворих канадських зим та впливу об'єднання на послуги водопостачання та водовідведення – українські делегати дізналися багато цікавого від місцевих колег, запрошених представити всі сфери життя громади: місцевий економічний розвиток, управління інфраструктурою, туризм, управління відходами, історію та культуру.

Денис Коротенко, Широківська сільська ОТГ, Запорізька область: «Сподобався підхід до роботи депутатів громад в канадських селах. Обранці детально розбираються у справах громади, у кожного свій напрямок, комісії занурюються в потреби людей і спільно думають над їхнім вирішенням. Багато рішень приймається спільно з жителями, які активно долучаються до процесів. Наприклад, канадська громада під назвою Принц Едвард, яку ми відвідали, фіксує статистику і бачить, що населення старіє і з 6-ти шкіл на 25 тисяч населення вирішують залишити 4. Жителі це рішення підтримують і, оптимізувавши витрати, громада здобуває можливість розвивати школи технологічно і фахово, підвищувати якість освіти».

Вадим Гаєв, Новопсковська селищна ОТГ, Луганська область: «Конференція, що наразі триває в Канаді, є надважливою міжнародною подією, яка дає можливість на експертному рівні обговорити хід реформ в нашій державі! Канада – важливий партнер України у розвитку та підтримці змін, що втілюються українцями. Такий формат зустрічі дає можливість прийняття рішень про співпрацю та нагоду дізнатися більше про ділові та інвестиційні можливості в Україні, що вкрай важливо для залучення додаткових ресурсів на місця».

Тамара Кір'ян, староста с. Пироги, Глобинська ОТГ, Полтавська область: «В канву сучасного розвитку округу Принс-Едвард органічно вплітається збереження та примноження культурної спадщини. Наявні п'ять музеїв об'єднані в мобільну мережу взаємодії та взаємопідтримки. У раді введена посада менеджера, який опікується історичними об'єктами. Цей досвід збереження та інтеграції історичної спадщини є важливим для прискорення децентралізаційних процесів в Україні, оскільки вивчення своєї минувшини допомагає визначити громаді свою унікальність, конкурентні переваги, руйнує радянські стереотипи та формує високу відповідальність за прийняття рішень».

Тарас Гордійчук, Острожецька сільська ОТГ, Рівненська область: «Ми мали чудову можливість почути від мера округу Принс-Едвард, як відбувалось об’єднання у цьому районі 25 років тому. Приємно знати, що пересічні мешканці беруть активну участь у творенні громади».

Олег Горбатюк, Рукшинська сільська ОТГ, Чернівецька область: «Ознайомлення з роботою ради округу Принс-Едвард наштовхнуло на роздуми про чисельність депутатів у наших радах, адже на 25 тисяч жителів округу у раді 12 депутатів (це одна з найчисельніших рад в провінції). Такі робочі платформи надзвичайно важливі для обміну досвідом об'єднання громад і формування громадського суспільства, адже це дає нам можливість уникати певних помилок».

Муніципалітет Четем-Кент складається з семи населених пунктів, які об'єдналися в 1998 році. Округ Принс-Едвард на півдні Онтаріо розташований на березі озера Онтаріо, можна назвати округом, але це муніципалітет. Структура нинішньої ради була сформована в 1997 році після об'єднання графства і десяти міст, сіл і селищ.

05.07.2019 - 10:43 | Переглядів: 6629
Очільники українських громад переймають досвід канадських колег з провінції Онтаріо

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...