Використовуючи інструменти децентралізації, міста і села роблять свій вклад у боротьбу за незалежність України, - В’ячеслав Негода у Відні

Використовуючи інструменти децентралізації, міста і села роблять свій вклад у боротьбу за незалежність України, - В’ячеслав Негода у Відні

Міжнародна спільнота цікавиться прогресом децентралізації в Україні. З цією метою Організація з безпеки та співробітництва у Європі організувала у Відні інформаційний захід для представників дипломатичних місій країн-учасниць ОБСЄ. Перебіг децентралізації в Україні, результати та виклики реформи представили на заході перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик та голова Новоселицької ОТГ Чернівецької  області Марія Нікорич.

Децентралізація за порівняно короткий час забезпечила сприятливі умови для розвитку громад і регіонів, чим здобула високу підтримку суспільством. В’ячеслав Негода навів дані соціологічних досліджень, які проводилися в Україні у 2018 році за підтримки програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні»: 58% населення країни, у порівняні з 19% у 2015 році, вважають, що реформа місцевого самоврядування потрібна. 61% жителів ОТГ відзначили покращення якості послуг у громадах, 80% населення України підтвердили, що обізнані про реформу місцевого самоврядування.

«Коли кажуть, що поінформований – значить озброєний, то це саме про цей випадок. Чим більше ми могли доносити до людей суть і переваги децентралізації, тим більше вони отримували для себе основи для прийняття важливих рішень. Саме розуміння реформи викликає її підтримку людьми і їх безпосередню участь у втіленні надскладних завдань. Держава створила умови для розвитку громад, прийняла необхідні закони, забезпечила ресурсну основу, залучила технічну допомогу міжнародної донорської спільноти… А люди на місцях обирають відповідальну владу і спільно, крок за кроком, повертають своїм громадам все те, що було втрачено за десятиліття через жорстко централізовану систему влади. Використовуючи на повну потужність інструменти децентралізації, тим самим міста і села роблять свій вклад у боротьбу за незалежність України, саме вони будують нашу країну міцнішою», - сказав перший заступник Міністра.

В Україні на добровільних засадах створено вже 878 об’єднаних громад. З них 72 ОТГ очікують рішення про призначення перший місцевих виборів, решта – вже активно розвиваються. Фіскальна децентралізація зміцнила спроможність місцевих бюджетів, які із 68,6 млрд грн у 2014 році зросли до 234 млрд грн у 2018 році. А бюджети об’єднаних громад  з 5 млрд грн у 2016 році збільшилися до 20 млрд грн у 2018 році. Крім цього, більш ніж у 40 разів держава наростила фінансову підтримку місцевого та регіонального розвитку – 20,75 млрд грн у 2019 році, тоді як в 2014 році цей показник складав всього 0,5 млрд грн.

За даними, які навела заступник голови Луганської обласної ВЦА Ольга Лішик, ось так виглядає державна підтримка регіону сьогодні:

 

Протягом 2015-2018 років в Луганській області за підтримки держави та міжнародних партнерів відновлено більше 1900 об’єктів.

Використовуючи інструменти децентралізації, на Луганщині, попри зовнішню військову агресію, створено 22 ОТГ. В регіоні відкрили більше 20 Центрів надання адміністративних послуг, де надають якісні послуги за короткий час. Для того, щоб діти отримували конкурентну освіту, в регіоні вже відкрили 15 опорних шкіл, оснащених сучасним навчальним обладнанням, та 15 інклюзивно-ресурсних центрів.

                          

 

Новоселицька ОТГ, що на Буковині, на своєму прикладі продемонструвала, як працює децентралізація. Ця громада створилася наприкінці 2017 року, об’єднавши  5 сільських рад (майже 23 тис населення). Ця громада є поліетнічною і вбачає в цьому переваги. Новоселицьку ОТГ голова Марія Нікорич називає громадою поліетнічної культури та національно-релігійної толерантності. За її словами, тут вільно звучать українська, румунська, російська мови та ідиш, співпрацюють і взаємозбагачуються національні культури. У низці навчальних закладів громади  дисципліни викладають українською та румунською мовами.

А ось так, за даними Марії Нікорич, змінився бюджет громад:

 

Користуючись інструментами децентралізації, громада отримала можливість розвивати спортивну культуру і створювати спеціальні інфраструктурні об’єкти за фінансової підтримки держави та власних коштів.

 

В Новоселицькій ОТГ створено сприятливий клімат для залучення інвестицій – це ще одна перевага децентралізації за словами голови Марій Нікорич. Вона поінформувала про заплановане будівництво фотовольтаїчної  електростанції в селі Строїнці (потужність 4950 кВ). Енергетична компанія «Буковинська енергетична компанія» планує інвестувати у будівництво 6,8 млн євро.

«В інвестиціях ми вбачаємо не тільки економіку. Для наших людей це ще і можливість працювати вдома, бути зі своїми сім’ями, це шанс реалізувати себе там, де ти народився і працювати на розвиток саме своєї громади і країни. Без децентралізації ми б нічого не змогли змінити», - додала Марія Нікорич.

Успіх реформи нарощує все більше її прихильників та учасників. За словами В’ячеслава Негоди, це дало впевненість у запровадженні ІІ етапу децентралізації в країні, який планують завершити в 2020 році. Саме тоді чергові місцеві вибори, як планується, відбудуться вже на новій територіальній основі громад. А це означає, що до того часу все населення України матиме змогу користуватися перевагами децентралізації.

Перший заступник Міністра висловив подяку Організації з безпеки та співробітництва у Європі за підтримку децентралізаційних процесів в Україні.

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною: