123 мільйони скерували тергромади Прикарпаття на дороги, освіту і медицину

В Івано-Франківській області об’єднані громади за три роки децентралізації реалізували 123 млн грн інфраструктурної субвенції. Кошти скерували на покращення життя людей.

Про це в Івано-Франківську розповів на підсумковій прес-конференції «До і після реформи» Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Головним критерієм об’єднання громад усі 4 роки на Прикарпатті була не кількість, а якість об’єднання, реальна робота на покращення умов життя людей в ОТГ. За три роки на Прикарпатті було вкладено 123 млн грн інфраструктурної субвенції в покращення освіти, медицини, інфраструктури доріг, вуличного освітлення, водогонів і т.д. З року в рік ми ці кошти використовували ефективно і стовідсотково», - наголосив Панасюк.

 

 

За його словами, лише у 2018 році вдалося реалізувати майже 150 проектів, які були написані і реалізовані за побажаннями людей.

«Люди хочуть дороги. Нам вдалося частково вирішити цю проблему. Цього року ми скерували на поточний ремонт доріг 1 млн грн, наступного – заклали таку ж суму. … Наш бюджет до об’єднання складав 3 млн грн, бюджети усіх 4-х сільрад були дотаційними, а тепер бюджет ОТГ складає 48 млн грн, і це – вагомий результат. За інфраструктурну субвенцію ми придбали два трактори, створили комунальне підприємство і сьогодні техніка працює, чистить дороги від снігу, і це вже – наше реальне досягнення», - розповідає заступник голови Нижньовербізької ОТГ Ольга Олексюк.

 

 

Якщо торік у Витвицькій ОТГ, а це біля Карпат, під час снігопадів дороги були непроїзними, то цієї зими трактор тричі їх розчищав лише до обіду. Люди задоволені, а ще були приємно вражені, коли в будинку культури, який понад 30 років не обігрівався, з’явилось тепло. Децентралізація не розчарувала селян, стверджує голова Витвицької ОТГ Микола Шикор, навіть попри те, що тут довелось реорганізувати дві школи.

«У нас у найвіддаленіших селах, у Липі та Лужках, у школах навчались 5 учнів та 7 - відповідно. Ми реорганізували ці заклади і приєднали до Слободи Болехівської. Я думав, що люди негативно до цього віднесуться, але спротиву не було. В приміщенні однієї із шкіл ми вже створюємо туристичний притулок. Це буде ніби зелена садиба для гостей», - уточнює Шикор.

 

 

Тепер, каже він, у планах громади – ремонт доріг. І це стало можливим, бо бюджет ОТГ зріс майже у 4 рази. Бюджет Більшівцівської ОТГ теж збільшився суттєво. Об’єднаній громаді вдалося відремонтувати 2 км доріг і осучаснити центральну частину селища, яка роками перебувала у занедбаному стані. З початку 2018-го тут взялися за реформування медицини.

«Ми створили Центр первинної медико-санітарної допомоги, отримали Ліцензію і почали процес укладання декларацій з людьми. Тепер готуємо пакет документів для договору з Національною Службою здоров’я України, що дасть можливість нашим лікарям працювати за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Але у міській лікарні ми плануємо ще відкрити терапевтично-неврологічне відділення. Знаємо, що то складний процес, але у людей є бажання, а в нас є багато молодих і завзятих лікарів», - розповідає заступник голови Більшівцівської ОТГ Марія Щепанська.

 

 

«Якщо до реформи децентралізації в області 95% сільських рад були дотаційними, то картина змінилась відчутно. Вперше у цьому році баланс фінансових ресурсів, які перебувають в органах місцевого самоврядування і в органах державної вертикалі, був на користь місцевого самоврядування, а це співвідношення 52% до 48%. Вважаю, що від децентралізації програли лише ті, які дбали не про благо людей, а про свою посаду», - зазначає радник голови Івано-Франківської ОДА Валерій Крецул.

«На Прикарпатті створено 31 ОТГ. Ми перетнули певний екватор, бо створена половина громад від тієї кількості, яка передбачена у Перспективному плану області. Сьогодні ми на етапі утворення 32-ї об’єднаної громади, якою має стати Долинська ОТГ», - підсумовує директор Івано-Франківського ЦРМС Панасюк.

Він не виключає, що 2019-й може стати останнім роком для добровільного об’єднання громад. Тоді, каже, в області можуть запрацювати близько 40 ОТГ. Серед найбільших сподівань - створення Івано-Франківської громади, про що вже тривають перемовини. Решта громад об’єднають в адміністративному порядку. Експерти зазначають, їх успіх цілком буде залежати від ініціативи місцевих лідерів. Бо там, де вони є, там вже вдається досягти позитивних змін і очікуваних результатів.

Відомо, що на Прикарпатті діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська. 23 грудня мали відбутися перші вибори у 4-х ОТГ: Коршівській, Букачівській, Вигодській та Новицькій. Перспективний план області передбачає створення 59 об’єднаних громад.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...