Ґендерна рівність в роботі сервісних інституцій: презентація посібника від експертів Програми «U-LEAD з Європою»

Ґендерна рівність в роботі сервісних інституцій: презентація посібника від експертів Програми «U-LEAD з Європою»

18 грудня 2018 року в Києві відбулася панельна дискусія «Як впроваджувати ґендерний підхід в роботу сервісних інституцій?». Під час заходу було презентовано посібник «Інтегрування ґендерного підходу в роботі Центрів надання адміністративних послуг» (ЗАВАНТАЖИТИ).

Посібник є першим в Україні комплексним збірником, створеним провідними українськими та шведськими експертами напряму з покращення якості надання адміністративних послуг населенню «U-LEAD з Європою», в якому зібрані концептуальні принципи та практичні рекомендації щодо інтеграції ґендерного підходу у роботу ЦНАП. Збірник містить сім практичних рекомендацій з впровадження ґендерної політики у громадах, а також шаблони документів та інструменти ґендерної оцінки для застосування у роботі ЦНАП. По суті, посібник є «дорожньою картою» для керівництва ОТГ щодо надання максимально якісних адміністративних послуг різним групам мешканців громади.

З нагоди презентації посібника Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України звернувся до керівників ЦНАП: «Включення ґендерної складової дозволяє створити безпечні, зручні і доступні публічні простори із врахуванням потреб мешканців, актуалізує інклюзивність. З децентралізацією зростає увага до конкретної особистості, її потреб та особливостей. Тому сьогодні виникає суспільний запит на формування ґендерно-чутливих послуг, які пропонуються ЦНАП як ланкою, найбільш наближеною до людей».

Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики зазначила: «Декілька років тому уявити, що ми говоритимемо про впровадження гендерної політики в ЦНАП було бажано, але не реально. А сьогодні вже всі ЦОВВи мають визначених уповноважених з гендерної рівності. Такі люди мають бути у кожній структурі відповідно до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок». Ми прагнемо, щоб принципи гендерної інтеграції пронизували усі напрями державної роботи, адже це той інструмент, який робить країну успішною і квітучою».

Мартін Хагстрьом, Посол Швеції в Україні зазначив: «У Швеції ми вже дуже давно аналізуємо та враховуємо інтереси як жінок, так і чоловіків, у розробці політик та наданні державних послуг. Експерти напряму з покращення якості надання адміністративних послуг Програми U-LEAD зробили чудову роботу адаптувавши комплексні рекомендації та інструменти до українського контексту. В кінцевому підсумку, ця робота сприяє забезпеченню справедливого та рівного ставлення до всіх членів суспільства».

«ЦНАП – це місце, де громадяни отримують найширший перелік необхідних адмінпослуг у форматі «єдиного вікна». Саме ЦНАП в громадах є основною площадкою зустрічей влади та громадян, отже рівне залучення жінок і чоловіків до всіх етапів діяльності центру є необхідним як для належної роботи ЦНАП, так і для сталого розвитку громади», додала

Сусанна Делланс, керівник напряму з покращення якості надання адміністративних послуг населенню «U-LEAD з Європою». 

До презентації також долучилися керівники ЦНАП з понад тридцяти громад з усієї України, окрім долучення до дискусії, вони взяли участь в навчанні щодо впровадження рекомендацій посібника в роботу ЦНАП.

В обговоренні принципів створення ґендерно-орієнтованих сервісних інституцій в Україні взяли участь Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики, Мартін Хагстрьом, Посол Швеції в Україні, Стефан Далгрен, керівник сектору міграції та безпеки Представництва ЄС в Україні, Тарас Токарський, Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань європейської інтеграції та Сусанна Делланс, керівник напряму з покращення якості надання адміністративних послуг населенню Програми «U-LEAD з Європою».

Завантажити Посібник можна на сайті напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»: https://tsnap.ulead.org.ua.

Нагадаємо, що наразі триває третій раунд відбору учасників Фази Впровадження для створення та модернізації ЦНАП, в якому, на відміну від попередніх раундів, можуть брати участь об’єднані громади міст обласного значення з чисельністю понад 50 тисяч мешканців.

Теги:

адміністративні послуги лідерство жінок

Джерело:

Поділитися новиною: