Туризм, переробка сільгосппродукції та людський капітал: на Одещині презентували стратегії розвитку громад

Майже половина половина об’єднаних громад Одеської області вже мають стратегії розвитку. І наступного року цей показник суттєво збільшиться. Про це йшлося під час прес-кафе «Презентація стратегій розвитку ОТГ на Одещині», організованому Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Як розповів радник з регіонального розвитку Одеського ЦРМС Віктор Бондарук, в Одеській області створено 31 об’єднану територіальну громаду, і в 28 з них пройшли перші вибори.

«Лідери нових громад є більш прогресивними та відповідальними, а мешканці – більш активними та налаштованими на зміни. Вони можуть розповісти про історію своїх населених пунктів та про ресурси, якими володіють громади – кількість жителів, площу і використання земель, величину місцевого бюджету, середню зарплату тощо. Але, напевно, найбільше турбує мешканців те, якою буде їхня громада в майбутньому – через 5-10 років – чи будуть робочі місця, чи буде забезпечено комфортне і безпечне проживання, які будуть умови для бізнесу тощо. На ці питання має відповісти стратегія розвитку громади, яка охоплює період 5-7 років», - розповів радник.

Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування допомагає об’єднаним громадам Одещини планувати свій розвиток, надає усі необхідні консультації та надає підтримку у розробці стратегій. Так, у 2017 році за сприяння Одеського ЦРМС три громади підготували та затвердили стратегії – Коноплянська і Тузлівська сільські та Великомихайлівська селищна. Цього року радники ОЦРМС допомагають розробляти стратегії чотирьом громадам – Лиманській сільській, Затишанській селищній, Березівській і Вилківській міським.

«Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування допоміг нам минулого року, коли ми розробляли стратегію розвитку, знайти наші «точки зростання» і спланувати використання ресурсів таким чином, щоб вони були максимально ефективно використані. Важливо, що ми пройшли всі етапи обговорення з нашими мешканцями, тож це – наша стратегія, її не робили «зверху», а розробляли всі гуртом», - зазначила під час прес-кафе Великомихайлівський селищний голова Тетяна Жарська.

При цьому основними стратегічними цілями громади є ефективне виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, будівельна промисловість та розвиток людського капіталу.

Про розробку стратегії цього року розповів секретар Березівської міської ради Сергій Шевченко:

«Нашими пріоритетами є торгівля, бо Березівка історично є перехрестям торгових шляхів між різними районами і областями, туризм і сфера послуг – неподалік від міста є єдиний на українському Півдні гірськолижний курорт, досить популярний, і наше завдання – налагодити туристичну інфраструктуру. Крім того, серед стратегічних цілей – переробка сільськогосподарської продукції і, звісно, розвиток людського капіталу», - пояснив він. ф

12.12.2018 - 12:00 | Переглядів: 7449
Туризм, переробка сільгосппродукції та людський капітал: на Одещині презентували стратегії розвитку громад

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...