Закарпаття з робочим візитом відвідав спеціальний представник голови ОБСЄ

У понеділок, 10 грудня, виконуючий обов’язки голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас зустрівся зі Спеціальним представником Голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком, який перебував в області з робочим візитом.

Пан Посол не вперше на Закарпатті, тому вкотре висловив своє захоплення краєм, що має стільки унікальних рис. Цього разу представник ОБСЄ цікавився перебігом децентралізації в області та загальними тенденціями розвитку регіону.

– Ми переважно отримуємо інформацію зі ЗМІ, а також від центральної влади, однак важливо бачити, яка ситуація на місцях, – зазначив Мартін Сайдік. – Тому я зараз тут і радий спілкуватися із керівництвом обласної адміністрації.

Як зауважив Ярослав Галас, питання децентралізації, з одного боку, у всіх на вустах, з іншого, є одним із найскладніших у контексті реалізації реформи.

– В силу об’єктивних обставин Закарпаття має свою специфіку у просуванні децентралізації, – розповів в.о. голови ОДА. – Більшість під децентралізацією розуміє безпосередньо процес створення об’єднаних територіальних громад. І тут цей процес йде повільно, маємо всього шість ОТГ. Одна з причин – це слабка розвиненість промисловості і, як наслідок, значна дотаційність області. Фінансової спроможності збиткових населених пунктів без підтримки районних бюджетів не вистачає. Відтак, ми не можемо допустити, щоб через утворення ОТГ районні бюджети втрачали до 60% своїх надходжень. Обласна влада на чолі з губернатором Геннадієм Москалем робить усе можливе, аби захистити економічно уразливі території. До слова, новоутворені територіальні громади за показниками виконання місцевих бюджетів на сьогодні посідають одні з останніх місць в області.

Ярослав Галас підкреслив, що децентралізація, в якій зацікавлене Закарпаття, це, передусім, передача певних функцій з центру на місця.

– Ми не говоримо про якісь виключні повноваження, а хоча б про той їхній обсяг, який мала область на початку 2000-х, – уточнив Ярослав Галас. – Тоді, наприклад, у структурі ОДА були підрозділи, які опікувалися земельними ресурсами і лісовим господарством. Зараз ці сфери, які є визначальними для області, підпорядковані Києву.

Як член Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік цікавився досвідом вирішення суперечливих питань у багатонаціональному і мультикультурному Закарпатті.

– Для нас важливе питання, чи можемо бути ваш досвід корисним для нас, адже процеси, які відбуваються у Мінську, є надзвичайно складними, і доводиться враховувати багато суперечливих факторів, – наголосив Спеціальний представник Голови ОБСЄ, цікавлячись питанням втілення на Закарпатті норм освітнього закону.

Ярослав Галас запевнив співрозмовника, що освітній закон і його «мовна стаття» ніяк не вплинули на дружні відносини як між українською та угорською громадою на Закарпатті, так і на конструктивну співпрацю прикордонних регіонів сусідніх держав.

– Ми обґрунтували, чому впровадження окремих норм закону є неможливими в області. І тут не йдеться про чиєсь бажання чи не бажання, – зазначив Ярослав Галас. – Для початку, в угорських селах немає у достатній кількості педагогічних кадрів, які б забезпечили у повній мірі навчальний процес відповідно до нововведень. Новий Закон породив багато спроб провокацій і маніпуляцій, але виважена позиція обласної влади на місцевому рівні врегулювала ці суперечності. З метою дестабілізації регіону скористатися ситуацією намагалися і російські спецслужби, однак правоохоронні органи оперативно реагують на такі спроби.

За словами Мартіна Сайдіка, це не останній його візит на Закарпаття. У подальшому він має намір і бажання зустрітися із головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем, аби обговорити місцеві питання та торкнутися проблематики ситуації на Сході України.

11.12.2018 - 11:00 | Переглядів: 5630
Закарпаття з робочим візитом відвідав спеціальний представник голови ОБСЄ

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Сайт Закарпатської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...