Незворотність децентралізації потрібно закріпити в законодавстві, передусім у Конституції, – Володимир Гройсман

Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду - децентралізації - потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час круглого столу з проблем реформи місцевого самоврядування.

Глава Уряду наголосив, що темп змін на місцевому рівні відзначають не тільки 9 млн українців, які проживають в об’єднаних громадах, а й партнери нашої держави. І це при тому, що розмови про реформу велися десятиліття – аж до 1 квітня 2014 року, коли була схвалена Концепція реформи і запроваджені перші кроки з об’єднання громад.

«Для мене особисто це ключова реформа. Я все робив для того, аби реформа децентралізації увійшла в порядок денний розвитку держави. Концепція, яку ми затвердили 1 квітня 2014 року, стала реальним Планом дій, - сказав Володимир Гройсман. - Ми вже отримали понад 800 ОТГ, нові фінансові ресурси місцевих бюджетів, отримали унікальний досвід успіхів. І зараз можемо закріпити незворотність реформи в Конституції України».

Глава Уряду нагадав, що в листопаді він ініціював створення робочої групи з напрацювання оновленої Концепції реформи і безпосередньо змін до Конституції. «Є час, коли реформи треба генерувати, потім впроваджувати, а згодом і захищати. Незворотності в децентралізації поки що немає. Вона тримається на лідерських позиціях (урядовців). І я буду першим, хто захищає реформу. Але потрібно, аби захищало і законодавство, - сказав Володимир Гройсман. - Завжди буде спокуса зробити перерозподіл, в тому числі в фінансовому сенсі - від місцевих бюджетів до центрального. Тож потрібен баланс».

Прем’єр-міністр висловив пропозицію розпочати конституційні зміни вже наступного року. «Ми можемо в наступному році започаткувати цей процес. Коли політики змагаються за крісла – це добре для політиків, а коли за зміни системи - це добре для країни».

Довідково

Децентралізація в Україні впроваджується з квітня 2014 року. З тих пір ухвалено декілька законодавчих актів, які закріплюють адміністративні повноваження та фінансові можливості громад. Наразі в Україні сформовано вже 874 ОТГ, в частині з яких мають пройти перші вибори. У 18 районах ОТГ сформовані на 100%. Разом з тим, є 99 районів, де немає жодної об’єднаної громади. Прямі міжбюджетні відносини мають 665 громад. Доходи їх бюджетів за 11 місяців поточного року склали 18,9 млрд грн. В ОТГ створено 123 Центри надання адміністративних послуг, перелік яких обчислюється десятками. В таких центрах люди отримують різні довідки, призначають пенсії та субсидії без необхідності їхати в обласний чи районний центр.

Фото: УАРОР

04.12.2018 - 13:47 | Переглядів: 8676
Незворотність децентралізації потрібно закріпити в законодавстві, передусім у Конституції, – Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...