Незворотність децентралізації потрібно закріпити в законодавстві, передусім у Конституції, – Володимир Гройсман

Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду - децентралізації - потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час круглого столу з проблем реформи місцевого самоврядування.

Глава Уряду наголосив, що темп змін на місцевому рівні відзначають не тільки 9 млн українців, які проживають в об’єднаних громадах, а й партнери нашої держави. І це при тому, що розмови про реформу велися десятиліття – аж до 1 квітня 2014 року, коли була схвалена Концепція реформи і запроваджені перші кроки з об’єднання громад.

«Для мене особисто це ключова реформа. Я все робив для того, аби реформа децентралізації увійшла в порядок денний розвитку держави. Концепція, яку ми затвердили 1 квітня 2014 року, стала реальним Планом дій, - сказав Володимир Гройсман. - Ми вже отримали понад 800 ОТГ, нові фінансові ресурси місцевих бюджетів, отримали унікальний досвід успіхів. І зараз можемо закріпити незворотність реформи в Конституції України».

Глава Уряду нагадав, що в листопаді він ініціював створення робочої групи з напрацювання оновленої Концепції реформи і безпосередньо змін до Конституції. «Є час, коли реформи треба генерувати, потім впроваджувати, а згодом і захищати. Незворотності в децентралізації поки що немає. Вона тримається на лідерських позиціях (урядовців). І я буду першим, хто захищає реформу. Але потрібно, аби захищало і законодавство, - сказав Володимир Гройсман. - Завжди буде спокуса зробити перерозподіл, в тому числі в фінансовому сенсі - від місцевих бюджетів до центрального. Тож потрібен баланс».

Прем’єр-міністр висловив пропозицію розпочати конституційні зміни вже наступного року. «Ми можемо в наступному році започаткувати цей процес. Коли політики змагаються за крісла – це добре для політиків, а коли за зміни системи - це добре для країни».

Довідково

Децентралізація в Україні впроваджується з квітня 2014 року. З тих пір ухвалено декілька законодавчих актів, які закріплюють адміністративні повноваження та фінансові можливості громад. Наразі в Україні сформовано вже 874 ОТГ, в частині з яких мають пройти перші вибори. У 18 районах ОТГ сформовані на 100%. Разом з тим, є 99 районів, де немає жодної об’єднаної громади. Прямі міжбюджетні відносини мають 665 громад. Доходи їх бюджетів за 11 місяців поточного року склали 18,9 млрд грн. В ОТГ створено 123 Центри надання адміністративних послуг, перелік яких обчислюється десятками. В таких центрах люди отримують різні довідки, призначають пенсії та субсидії без необхідності їхати в обласний чи районний центр.

Фото: УАРОР

04.12.2018 - 13:47 | Переглядів: 8672
Незворотність децентралізації потрібно закріпити в законодавстві, передусім у Конституції, – Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....