Маємо захищати і продовжувати децентралізацію, - Прем'єр-міністр

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман окреслив план дій з захисту та продовження децентралізації. Про це йдеться на офіційній FB-сторінці керівника Уряду. 

"У 2014 році я прийшов працювати в Уряд. Тоді ми взяли курс на капітальний ремонт і відновлення України. Одна з цих змін – реформа з децентралізації влади. Головна її мета – дати громадам бути успішними. Коли ми розпочинали децентралізацію у 2014 році, було дуже багато скептиків. Багато хто хотів нас зупинити. Чому я був прихильний до цієї реформи? Як практикуючий міський голова я розумів, що без успішної системи місцевого самоврядування жодна зміна в Україні не може відбутися. Ми нічого не можемо робити, якщо місцеві громади будуть «затиснуті» і у них не буде фінансових ресурсів, повноважень. І найголовніше навіть не кількість коштів, а інструменти", - написав Прем'єр-міністр.

Він також зазначив, що в країні створена система партнерства центрального та місцевих бюджетів. "Левова частка податку на доходи фізичних осіб, 75%, залишається на рівні громади і області. Це дає можливість місцевій владі, яка краще розуміє проблеми і відмінність регіонів, планувати свої видатки. Тому що десь потрібно більше ремонтувати дитячі садочки, а десь – будувати більше доріг. Це і є фундаментальний підхід, щоб громади отримали можливості відкрити свій потенціал", - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що місцеві бюджети напряму залежать від зростання економіки. "Тому ми постійно наголошуємо, як важливо створити якісний бізнес-клімат, спрощувати процедури, запроваджувати розумні регуляції. Це дозволить місцевій владі залучити більше підприємств, створити більше робочих місць, легалізувати заробітну плату. Люди мають право вийти на пенсію і отримати достойну пенсію, яку заробили. Нам потрібно зробити економіку сильною. Хтось наодинці тут перемогу не здобуде. Дуже важливо від базової громади до найвищого державного рівня побудувати систему, яка є доброзичливою до інвестування в економіку. Це буде означати, що економіка буде зростати не лише понад 3%, як зараз, а 5-7% і більше. Це можливо. Все те, що напрацює економіка, ми реінвестуємо в якість життя громадян. Це все взаємопов’язано. Зростання економіки – добробут українських громад. Добробут громад – це добробут і успіх України", - наголосив Прем'єр-міністр.

Урядовець підкреслив, що не можна допустити гальмування децентралізації. "Сьогодні бачимо, що система чинить опір тим, хто хоче об’єднатися. Хтось створює перешкоди на місцевому, локальному рівні – то райадміністрація, то районна рада. Ніхто не дав право зупиняти людей на шляху до їхнього успіху. Звертаюся до цих районів: чому ви гальмуєте процес об’єднання громад? Чому ви не даєте людям стати багатшими, вирішити проблеми садочків, шкіл, лікарень, поліклінік? У нас є сотні прикладів того, наскільки змінюється якість життя в об’єднаних громадах. Ми працюємо, щоб акумулювати ресурси. Але не для того, щоб вони лежали на рахунку, а щоб реінвестувати їх у нову якість життя людей", - сказав Володимир Гройсман.

Він акцентував, що настав час оновити регіональні стратегії та захистити децентралізацію у Конституції. "У 2014-2015 роках ми сформували усю законодавчу базу для створення стратегій регіонального розвитку. Але у більшості випадців видатки, які мають бути направлені на їх реалізацію, направляються на інші цілі. Стратегії залишаються просто лежати на папері. Але ж у них чітко визначені ті завдання, які стоять перед громадою. Тому питання оновлення стратегій має надзвичайно важливе значення", - наголосив керівник Уряду.

Він поінформував, що нещодавно створив робочу групу, яка буде працювати над оновленням Концепції реформи місцевого самоврядування, яка з 1 квітня 2014 року не переглядалася.

"Ми повинні сьогодні системно підійти до оновлення плану дій. За 4 роки вже маємо власний досвід і успіху, і помилок. Маємо його врахувати, щоб наступні 5 років не просто боротися за цю реформу, а робити її більш успішною. А вигоду від цього має отримати кожен громадянин України. Беззаперечно, ми не зможемо уникнути змін до Конституції України. Ми повинні закріпити в Основному Законі повсюдність місцевого самоврядування. Маємо забезпечити розподіл влади з обласного на рівень громади за принципом субсидіарності. Зміни до Конституції – це і є захист реформи на майбутні десятиріччя, а можливо, і віки. Настав час оновити наші стратегії, оновити законодавство. Настав час впроваджувати ці зміни, щоб вони стали незворотними. А усі ті, хто будуть заважити децентралізації, мають полишити державну владу і не заважати людям бути успішними", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Він зазначив, що для майбутнього України важливо продовжувати робити зміни. "Для будь-якої реформи ми маємо величезні загрози. Ці загрози, як і на місцевому, так і центральному рівні несе абсолютний популізм та безвідповідальна риторика політиків. Вони обіцяють, але не збираються нічого робити. Ми не просто проводимо реформи, а і захищаємо їх. Все те, що зроблене сьогодні в Україні позитивного, – це не здобуток окремо взятого політика. Кожен з місцевої влади, починаючи від громади до регіонального рівня, робить свій внесок щодня. Є більш успішні приклади і ті, якими пишатися не можемо - інституційна слабкість на місцевому рівні теж дається взнаки. Але глибоко переконаний: ми здатні захистити зміни і впроваджувати їх далі. Перед нами стоять складні завдання у непростих умовах. Розуміючи це, маємо чітко сфокусуватися на сьогоденні і майбутньому України. А майбутнє України полягає саме у тому, що ми маємо шанс і можливість зробити країну по-справжньому сильною, розвинутою. Це залежить від кожного з нас", - сказав Володимир Гройсман.

Відео:

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...