Детально про міжмуніципальне співробітництво: як раціонально використовувати великі можливості?

Поняття міжмуніципального співробітництва (ММС), його перспективи для громад і знайомство з кращими практиками у цьому напрямі – це неповний перелік питань насиченого семінару-тренінгу «Розвиток місцевого самоврядування та практика застосування інструментів міжмуніципального співробітництва громад», що відбувся 9 листопада у Миколаївському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Модератор заходу – експерт з децентралізації Лілія Кравчук – розповіла присутнім, серед яких були посадовці ОТГ, депутати рад, посадовці громад, які не об'єдналися, представники та громадські активісти сільських рад, ініціативна молодь, про послідовність та алгоритм міжмуніципального співробітництва, презентувала навчально-методичні матеріали та провела практичну роботу за основними фазами ММС та ініціювала розвиток проектів в робочих групах.

За круглим столом учасники обговорили актуальні напрями розвитку проектів у сфері міжмуніципального співробітництва, серед яких – утилізація твердих побутових відходів, створення та спільне утримання комунальних підприємств, організацій та надання адміністративних та освітніх послуг.

– Сьогодні міжмуніципальне співробітництво є пріоритетним шляхом для розвитку території та підвищення спроможності громад. Важливо розуміти сутність і масштаби соціального та економічного ефектів, направлених на покращення суспільного добробуту населення, – зауважила Лілія Кравчук.

За допомогою скайп-зв'язку з Полтавською областю, а саме з доктором наук з державного управління В'ячеславом Толковановим та експертом з міжмуніципального співробітництва ММС Любомиром Самелюком, учасники семінару отримали поради із заснування співробітництва громад і створення проектів.

Для присутніх стала цікавою інформація від експерта з регіонального розвитку Миколи Дурмана про інструменти регіонального розвитку та міжмуніципального співробітництва, перелік донорських програм та вимог, що висуваються до проектних заявок на отримання коштів. Він зазначив, що в Україні кошти на регіональний та місцевий розвиток можна отримати з різних джерел – державні субвенції, бюджети розвитку різних рівнів, Державний фонд регіонального розвитку тощо.  Сьогодні співпраця з програмами міжнародної технічної допомоги відкриває колосальні можливості перед органами державної влади й місцевого самоврядування та громадськими організаціями. Кожній громаді потрібно віднайти свою родзинку і згенерувати та втілити у життя таку ідею, що дозволить створити точку зростання та в майбутньому призведе до появи нових робочих місць, наповнення бюджетів різних рівнів і покращить якість життя кожного мешканця громади.

Учасники семінару продовжать роботу в громадах, озброєні ідеями, пакетом презентаційних матеріалів і типових договорів міжмуніципального співробітництва.

10.11.2017 - 12:33 | Views: 11003

Attached images:

Область:

Миколаївська область

Source:

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...