Зубко назвав інструменти залучення інвестицій в громади

Свої інвестиційні можливості громади можуть розкрити через інфраструктурні проекти, розвиток кластерів та індустріальних парків, культурно-креативні індустрії. Інструменти, за допомогою яких можна залучити інвестиції  —  стратегічне планування, управління земельними ресурсами, повноваження архітектурно-будівельного контролю, професійно-технічні кадри, міжрегіональна кооперація, міжнародна технічна допомога і інвестиційні преференції. Ці інструменти можуть розвивати не тільки окремі громади, а й область і декілька регіонів одночасно. Про це під час дискусії щодо ефективного місцевого економічному розвитку наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«В громадах з’явилися справжні лідери змін, які взяли на себе відповідальність, створюють громади і саме головне — вони мають ресурс для впровадження  ідей, які змінюють  якість життя українців. Фінансовий ресурс громад збільшується за рахунок обліку власних земельних ресурсів, акцизного податку, підприємництва, а також державної підтримки. Також з кожним роком збільшується державна підтримка. В першу чергу, це ДФРР, який в 2015 році нам вдалося децентралізувати. Сьогодні вже саме регіональні комісії приймають рішення, які проекти будуть впроваджуватися, а це в свою чергу збільшує відповідальність щодо якості цих проектів і відповідності їх стратегіям розвитку самих громад. Також від держави громади отримують субвенції на соціально-економічний розвиток, розбудову інфраструктури ОТГ, розвиток сільської медицини, будівництво футбольних полів, опорних шкіл, а також секторальну підтримку від ЄС», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр повідомив, що в цьому році з державного бюджету вже виділено 4 мільярди гривень на розвиток сільської медицини. «Спільно з МОЗом, МОНом і Мінінфраструктури ми розробляємо програму щодо розвитку первинної сільської медичної допомоги. Вона включатиме розбудову нових амбулаторних дільниць, обладнання, персонал, транспорт, мотиваційний пакет (зарплати і житло) для лікарів, телемедицину Впровадження програми повинно докорінно змінити якість медицини в сільській місцевості», — наголосив урядовець.

За словами урядовця, ключова умова для успішного розвитку громад, це – навчання нових лідерів проектному менеджменту, маркетингу та стратегічному плануванню. «Чимало перспективних економічних ніш на місцях нерозвинені або взагалі відсутні. Децентралізація створює ідеальні умови для регіональних  стартапів. Самоврядування має реальні фінансові ресурси і свободу дій, які необхідно конвертувати в успішні проекти», — підкреслив Зубко.

26.10.2017 - 13:10 | Views: 15530
Зубко назвав інструменти залучення інвестицій в громади

Tags:

budget H.Zubko investments

Source:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...