«Децентралізація – можливість наздогнати втрачене  і закласти фундамент для сталого розвитку», - В’ячеслав Негода

Фінансова децентралізація є одним з інструментів, який дала держава для розвитку територій. І суть не лише у зростанні надходжень до місцевих бюджетів, а в мультиплікаційному ефекті нових можливостей, які вона забезпечила  - можливість втілювати проекти розвитку, залучати зовнішні інвестиції, створювати робочі місця і додану вартість. Це те, що треба втілювати на кожній території вже зараз, бо втрачений час обходиться дорого.

Про це в коментарі журналістам сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода у Хмельницьку, де 20 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

«Якщо оперувати лише цифрами, то багатьом це ні про що не скаже. А якщо запитати в місцевого голови, звідки в нього взялася нова дорога, якої ще вчора не було, чи як йому вдалося зменшити в рази енергоспоживання в будівлях соціальної й іншої бюджетної інфраструктури, або чого раптом тільки тепер він почав активно діяти у напрямках створення нових робочих місць, легалізації заробітної плати, зменшення податкового боргу перед місцевим бюджетом, то він дасть кілька варіантів відповіді: перша - тепер бюджет його ради не залежить ні від районного, ні обласного, ні від державного бюджетів, а тільки від його вміння управляти; друга – в місцевих бюджетах тепер залишається більше коштів; третя – фінансова децентралізація дала можливості і стимули швидко наздогнати втрачені роки,  вирішити все те, що накопилося, і закласти фундамент для сталого розвитку», - прокоментував В’ячеслав Негода.

Він уточнив, що активніше розвиваються сьогодні ті території, які не тримають кошти на депозитних рахунках, а вкладають у конкретні проекти. Перший заступник Міністра навів дані Моніторингу децентралізації за останні 9 місяців, які свідчать, що залишки коштів загального фонду усіх місцевих бюджетів України склали 80 млрд грн, у тому числі на депозитних рахунках в банківських установах – 15,9 млрд грн (19,9% від загальної суми залишків).

«Це чималий обсяг коштів. Що з того, що окремі органи місцевого самоврядування тримають їх на депозитах? Ці кошти повинні працювати на громаду, котрій цей бюджет належить. Їх потрібно вкладати у розвиток», - наголосив В’ячеслав Негода.

Довідка
За січень-вересень 2017 року надходження власних доходів місцевих бюджетів Хмельницької області зросли в 1,4 рази (+35,6%) або на 888,4 млн грн порівняно з відповідним періодом 2016 року (з 2,5 млрд грн до 3,4 млрд грн).

Станом на 1 вересня 2017 року залишки коштів загального фонду місцевих бюджетів на рахунках казначейства склали 854,9 млн грн, на депозитних рахунках – 252,5 млн грн.

Надходження власних доходів місцевих бюджетів об’єднаних громад Хмельницької області зросли у 1,5 рази (на 184,9 млн грн) порівняно з січнем-вереснем 2016 року (з 398,2 млн грн до 583,1 млн грн).

Станом на 1 вересня 2017 року залишки коштів загального фонду місцевих  бюджетів ОТГ Хмельниччини на рахунках казначейства склали 199,6 млн грн, на депозитних рахунках – 2,3 млн грн.

21.10.2017 - 09:52 | Views: 16837
«Децентралізація – можливість наздогнати втрачене  і закласти фундамент для сталого розвитку», - В’ячеслав Негода

Tags:

budget V.Nehoda

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...