З підтримкою Представництва ЄС в Україні децентралізація на Херсонщині стане ще активнішою

Сьогодні відбулася зустріч керівництва Херсонської обласної державної адміністрації та обласної ради з керівником програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Берендом де Гроотом та директором Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіаном Файгелем.

Зазначений візит став першим у низці моніторингових місій Європейського Союзу до Херсонщини і має велике значення для розвитку подальшого партнерства між областю та провідними організаціями міжнародної технічної допомоги.

В.о. першого заступника голови ОДА Дмитро Бутрій, презентуючи потенціал Херсонської області, зазначив, що наразі ведеться активна співпраця з іноземними інвесторами, які серйозно зацікавлені просувати власний бізнес саме на Херсонщині. Це взаємовигідна співпраця, особливо, в умовах децентралізації.

Саме про децентралізацію під час зустрічі говорили найбільше і керівник Програми співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот. Він звернув увагу: «Дивлячись на процес впровадження реформи децентралізації в Україні і на Херсонщині з європейського рівня, бачимо її успішний розвиток. Хочемо детально ознайомитися з вашими здобутками в ході утворення громад, аби розуміти подальший напрямок роботи. Тим більше, що саме Херсонщина є пілотною областю у створенні Центрів надання адміністративних послуг, які втілюють важливу мету реформи децентралізації – наближення до людей якісного надання адміністративних послуг».

Беренд де Гроот також зазначив, що процес утворення ЦНАПів на Херсонщині може стати цінним прикладом для інших областей України.

Тут Дмитро Бутрій додав, що окрім самого утворення громад, важливим є процес розвитку ОТГ, тому потрібно залучати на місця фахівців, які могли б допомогти у написанні якісних проектів для отримання додаткових коштів на покращення місцевої інфраструктури.

Під час зустрічі говорили й про проблемні питання в ході децентралізації на Херсонщині.

«Близько 40% територій області пройшли процес децентралізації, але є райони, в яких представники місцевої влади бояться реформування й втрати власних повноважень», - пояснив Дмитро Бутрій.

Керівник Херсонського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Оксана Сілюкова поінформувала про те, що наразі розпочинається ґрунтовна інформаційно-роз`яснювальна робота на місцях, аби люди не боялися змін і на прикладах вже утворених громад бачили реальні позитивні зрушення в житті населення.

Поважних гостей також вразило й те, що велику ставку керівництво області робить на розвиток професійно-технічної освіти.

«В області активно розвивається аграрна галузь, заходять працювати інвестори, які залучають сучасну техніку, а фахівців, які могли б на ній працювати й обслуговувати її, бракує», - пояснив Дмитро Бутрій.

На це Беренд де Гроот зауважив, що наразі розробляється окрема програма з підтримки розвитку профтехосвіти і вже наступного року вона почне працювати.

«Ми будемо сподіватися на участь у зазначеній програмі, адже розвиток людського капіталу – це найбільша інвестиція у розбудову нашої держави», - наголосив Дмитро Бутрій.

По завершенню зустрічі сторони домовилися про співпрацю й підтримку зв’язків задля найскорішого запровадження європейських стандартів та інтеграції Херсонської області у європейську спільноту.

Автор: Якуніна Ганна, Департамент з питань внутрішньої та інформаційної політики ХОДА

06.10.2017 - 12:56 | Views: 8879
З підтримкою Представництва ЄС в Україні децентралізація на Херсонщині стане ще активнішою

Tags:

U-LEAD

Область:

Херсонська область

Source:

Херсонська обласна державна адміністрація

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...