Відбулося громадське обговорення з питань створення Виноградівської ОТГ

Якщо все "склеїться", нова ОТГ на Закарпатті матиме майже 28 тисяч населення.

Напередодні, 25 вересня, у читальній залі Виноградівської районної бібліотеки відбулось громадське обговорення з питань добровільного об’єднання територіальних громад с.Букове та м.Виноградів з адміністративним центром у Виноградові.

Новостворена Виноградівська ОТГ матиме значний майновий та фінансовий ресурс.

На місцях залишатимуться:

- 60% податку на доходи фізичних осіб (згідно розрахунків фахівців міськради зараз – 0, а в майбутньому  розрахунковий обсяг  надходжень – біля 101 млн.грн.);

- 25% екологічного податку; 5%акцизного податку; 100% єдиного податку; 100% на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності; 100% податку на майно(нерухомість, земля, транспорт);

- до бюджету надходитимуть державні субвенції на розвиток інфраструктури, на медичну та освітню галузі.

Окрім того фахівці зауважують – якщо зараз міський бюджет сягає біля 60 млн грн, то розрахункові надходження, отримані в результаті об’єднання, становитимуть біля 185 млн грн, тобто у 3 рази більше теперішніх надходжень. Це дасть змогу прискорити реалізацію намічених  програм та напрацювань з соціальних питань та розвитку інфраструктури.

Об’єднавшись, потенційна Виноградівська ОТГ матиме населення близько 27 728 чол. (25 543 – Виноградів,  2185 – Букове).

Згідно з законом,  об’єднані територіальні громади (ОТГ) отримають весь спектр повноважень, що мають міста обласного значення. Однією з найважливіших переваг реформи є те, що  ОТГ  перейдуть на прямі  міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

Зваживши вищеперераховані дані, громадські активісти вирішили підтримати ініціативу добровільного об’єднання територіальних громад с. Букове та м.Виноградів з адміністративним центром  у м. Виноградів.

Місяцем раніше з ініціативи міського голови Виноградова Степана Бочкая відбулася робоча зустріч за участі сільського голови с. Букове Юрія Петровки та консультантів Закарпатського РВ АМУ щодо практичного заснування законодавчо-нормативних актів по добровільному формуванню потенційної Виноградівської міської об’єднаної територіальної громади (ОТГ).  14 вересня на 14-й сесії  міськради депутатським корпусом був затверджений порядок проведення громадських слухань.

Бібліотека, як  інформаційно-культурний  заклад  стала майданчиком для обговорення. Більше того – з  жовтня бібліотечні працівники впроваджують ряд просвітницьких заходів по питанню реформи децентралізації.

Перша інформаційна сесія відбудеться вже 5 жовтня, інформує Виноградівська ЦРБ.

 

Область:

Закарпатська область

Source:

«Закарпаття Онлайн»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...