Покладено старт створенню Мангушської ОТГ

21 вересня в смт Мангуш Донецької області відбувся перший районний форум з децентралізації влади, який отримав назву «Децентралізація – реформа, деталізація сильних та слабких сторін законодавства та перспективи застосування на території Мангушського району».

Мешканці Мангушського району самодостатні та незалежні. Поки в Україні триває децентралізація, жодного разу вони не збиралися для такого ґрунтовного обговорення перспектив створення об’єднаної громади, як під час форуму. Понад 200 представників всіх органів місцевого самоврядування району взяли участь в обговоренні переваг та складнощів, які виникають внаслідок децентралізації.

Форум відбувся в рамках отриманого громадською організацією «Рада жінок Азов'я» гранту на проект «Київський Діалог» за підтримки посольства Федеративної Республіки Німеччина та партнерів - Мангушської райдержадміністрації, Мангушської районної ради, Мангушської селищної ради і Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

Для роз’яснення методики створення спроможних громад, концепції реформування місцевого самоврядування та територіального устрою влади в Україні були запрошені експерти Програми «U-LEAD з Європою» та Донецького ЦРМС. Практичним досвідом роботи після об’єднання поділилися керівники Іллінівської та Шахівської ОТГ Донецької області.

«Досвід діяльності об’єднаних громад в Україні свідчить про те, що розвиваються громади, в яких є міцні сформовані команди. Ще до об’єднання вони визначилися, в якому форматі працюватимуть та в якому напрямку рухатимуться. Рішення мають прийматися консенсусом - це означає, що хтось має поступитися. Вже минув час суперечок. Тепер, якщо ви хочете розвивати вашу громаду, ви маєте виграти конкуренцію у таких гігантів, як Маріуполь, Дніпро, Запоріжжя, а для цього потрібна згуртованість», - застеріг Артем Вівдич, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

Під час свого виступу начальник управління впровадження реформ Донецької облдержадміністрації Ірина Фролова наголосила, що ОДА надасть всю необхідну підтримку Мангушському району, щоб створити спроможну об’єднану громаду.

Форум пройшов у дружній атмосфері, його учасники шукали обґрунтовані переваги та недоліки того чи іншого формату створення об’єднаної громади.

25.09.2017 - 13:42 | Views: 10541
Покладено старт створенню Мангушської ОТГ

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Донецька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...