У Запоріжжі представників ОТГ ознайомили з основними принципами просторового планування

20 вересня на базі Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся семінар для голів та архітекторів об’єднаних територіальних громад Запорізької області з розробки основних принципів з просторового планування. «Ця тема дуже важлива для соціально-економічного розвитку територій», – зауважив Олександр Свистун, директор Запорізького ЦРМС.

– Відсутність містобудівної документації, незатверджені генеральні плани не дають об’єднаним територіальним громадам розвиватися відповідно до своїх можливостей, – пояснила Зінаїда Бойко, заступник голови – керівник апарату Запорізької ОДА. – Хочу звернутися передусім до розробників цієї документації: на сьогодні на вас дуже велика відповідальність перед громадами.

Мета просторового планування, за словами заступника директора ДП "УкрНДПІвільбуд" Тетяни Криштоп, – створення та підтримка сприятливого життєвого середовища. Адже діяльність території має базуватися на містобудівній документації. Фінансування як інвесторами, так і донорами надається на розвиток за наявності стратегії, в основу якої покладена саме містобудівна документація. Вона показує дороги, схему області, об’єкти транспорту, рекреації, культурної спадщини, інфраструктури тощо. Профінансувати розробку просторового плану громади можуть за субвенції, за кошти донорських організацій або за власний бюджет.

Схема планування території важлива і при реформуванні мережі навчальних і медичних закладів, щоб досягти мети максимально наблизити послуги до кожного мешканця громади. «Містобудівна документація – це свого роду візуальна стратегія», – пояснила Лідія Чижевська, головний архітектор проектів ДП "УкрНДПІвільбуд".

При цьому усе має бути оформлено як єдина карта-система, розміщена в онлайн-просторі, де помічені також і рельєф, і демографія, і завантажений генплан, – зауважив Сергій Мальцев, начальник відділу ТОВ «ЕСОММ Со», демонструючи досвід Чернівецької області. «Це дає можливість для прийняття швидких рішень, сприяє безпеці і, безумовно, важливо для бізнес-рішень – як для роботи з інвесторами, так і для залучення туристів» - наголосив він.

«Доступна в електронному вигляді система також є елементом управління – для зменшення навантаження на працівників департаментів і відділів архітектури», – додав начальник Управління містобудування і архітектури Запорізької ОДА Олександр Билим. До того ж, на думку Тетяни Криштоп, це сприяє прозорості прийняття управлінських рішень, що зменшує напругу в суспільстві.

Також під час семінару були висвітлені питання енергоефективності, законодавства, досвіду створення картографічної основи для здійснення просторового планування. Обговорили й сучасні технологічні рішення для управління територіями та створення містобудівного кадастру в ОТГ. Наприкінці заходу учасники мали змогу підготувати ескіз плану просторового планування для власних територій.

21.09.2017 - 15:45 | Views: 8841
У Запоріжжі представників ОТГ ознайомили з основними принципами  просторового планування

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...