В Одеській ОДА обговорили проблемні питання діяльності ОТГ

15 вересня в приміщенні Одеської ОДА відбулася робоча нарада представників об’єднаних територіальних громад Одещини з керівниками структур ОДА соціального напрямку та територіальних підрозділів. 

Метою наради було обговорити проблемні питання діяльності ОТГ та визначити механізми взаємодії між органами місцевого самоврядування та виконавчої влади обласного рівня в умовах реформ. Заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Колебошин зазначив, звертаючись до присутніх: «Сьогоднішня зустріч - це розмова про проблеми, які ми маємо вирішувати разом. Хотілося б почути від вас те, що вас хвилює, та відпрацювати шляхи співпраці. Прошу не сприймати сьогоднішню зустріч як нараду, де хтось комусь нарізає задачі - ми маємо знайти точки дотику і почати разом працювати на результат».

Директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен зазначила, що на нараду зібралися представники ОТГ, які утворилися у 2015-2016 роках, і кожна з них відпрацьовує самотужки власні моделі управління освітою, охороною здоров’я, культурою тощо. Оскільки сьогодні органи місцевого самоврядування об’єднаних громад діють на власний розсуд,  вони потребують методичної або інформаційно-роз’яснювальної допомоги від обласних профільних департаментів. 

Нарада розпочалась з обговорення питань місцевих податків та зборів. Представники Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області Анжеліка Юрист та Олена Литвиненко спільно з представниками ОТГ обговорили питання встановлення місцевих податків та зборів, зокрема податку на землю та нерухоме майно. Громади порушили питання обмеженості у повноваженнях здійснювати контроль за будинками на їх територіях, які не введені в експлуатацію; проблем з розповсюдженням повідомлень про сплату податку на нерухомість; неможливості контролювати ставки податків та орендної плати за землю за межами населених пунктів; можливого запровадження посади податкового інспектора на території ОТГ тощо.

Яким чином буде допомагати об’єднаним громадам у 2018 році Одеський ЦРМС та на які потреби громад він має орієнтуватися – розповіла його директор Юлія Молодожен. Громади були ознайомлені з результатами рейтингу спроможності ОТГ за І півріччя; переліком рекомендаційних центрів майбутніх ОТГ; намірами Уряду щодо завершення терміну добровільного об’єднання. 

Інший блок питань був присвячений обговоренню комунікації органів влади в процесі реформування освіти, охорони здоров’я, культури та соціального захисту. Директор департаменту освіти ОДА Олександр Лончак окреслив основні тенденції реформування галузі; нові законодавчі норми прийнятого Закону «Про освіту»; питання створення опорних шкіл. Голови об’єднаних громад Олександр Волошин (Коноплянська ОТГ) та Лариса Корнован-Мойсеєнко (Тузлівська ОТГ) поділилися досвідом та проблемами створення опорних шкіл, а саме фактами супротиву вчителів, які негативно налаштовують батьків учнів; застарілості приміщень шкіл. які потребують капітального ремонту, проблемності підвезення учнів до опорних шкіл; відсутності підтримки від районних органів влади. 

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА В’ячеслав Палясний розповів про засади реформування галузі, зокрема первинного рівня, та зосередився на моделі фінансування медичних закладів, яка пропонується урядом. 

Лілія Коваленко, директор департаменту соціальної та сімейної політики, розповіла про реформу в системі соціального захисту та повноваження ОТГ.

Заступник начальника управління культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Ольга Тарасова спільно з керівником науково-методичного відділу Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського Ніною Маловік окреслили коло проблемних питань, пов’язаних з оптимізацією закладів культури, зокрема бібліотек, у ОТГ. Учасники заходу погодилися надалі співпрацювати більш ефективно та безпосередньо на території громад.

Останній блок питань був присвячений розвитку місцевої та добровільної пожежної охорони в ОТГ. Начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України в Одеській області Андрій Галак запросив громади активно брати участь у створенні центрів безпеки громадян на своїх територіях та пообіцяв надавати всіляку методичну та організаційну підтримку при розробці проектів таких центрів.

19.09.2017 - 12:26 | Views: 12190

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Одеська область

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...