Мешканці Новомиколаївського та Запорізького районів ознайомилися з німецьким досвідом децентралізації

12 вересня за сприяння Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, в приміщенні Новомиколаївської РДА Запорізької області відбулась робоча зустріч з питань реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації влади. Своїм досвідом в зазначених темах поділився колишній бургомістр міст Зінген та Мюльхайм-на-Дунаї, німецький експерт Олівер Ерет.

Мешканці Новомиколаївського району проявили великий інтерес до зустрічі. В заході взяли участь перший заступник головиНовомиколаївської РДА Володимир Грянистий, голова Новомиколаївської районної ради Юрій Павленко, представниця GIZ Ірина Бахчева, сільські та селищні голови, секретарі та депутати місцевих рад Новомиколаївського району.

Олівер Ерет в своєму виступі зупинився на особливостях шляху, який Німеччина пройшла, впроваджуючи реформу децентралізації. Він зазначив, що там, як і в Україні, проводилася оптимізація освітньої системи, реформувалася медична сфера. Він акцентував увагу присутніх, що децентралізація дає змогу територіям взяти всю відповідальність за свій розвиток і вже від кожного мешканця буде залежати стан справ у селі чи селищі.

Відповідаючи на питання присутніх про повноваження старости, експерт ЗапорізькогоЦРМС Аскад Ашурбеков наголосив, що законодавство про старосту дає змогу територіям мати представника своїх інтересів. Також рівний розвиток території забезпечує те, що депутати в майбутній раді ОТГ будуть пропорційно кількості жителів представлятивсі території громади.

Присутні зійшлися на думці, що треба активізувати роботу в напрямку впровадження реформи, а головною рушійною силою мають стати рядові мешканці громади.

На завершення свого візиту до області німецький експерт у супроводі директора Запорізького ЦРМС Олександра Свистуна відвідав Запорізький район. У гімназії «Інтелект» (селище Кушугум) зібралися представники місцевої влади територій, що планують увійти до складу майбутньої Кушугумської громади.Олівер Ерет поділився з ними своїми думками про переваги об’єднання та необхідності солідарного підходу в питаннях об’єднання: сильніші економічні селища повинні йти на зустріч тим громадам, що хочуть з ними об’єднатися. А Олександр Свистун підкреслив, що найбільш ефективним буде об’єднання за перспективним планом, адже в документі врахований найбільш оптимальний варіант, при якому майбутня громада буде фінансово спроможною.

13.09.2017 - 22:13 | Views: 8121

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...