На Дніпропетровщині пройде цикл семінарів-тренінгів, спрямованих на реалізацію Стратегії децентралізації регіону

Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування розпочав проведення циклу семінарів-тренінгів, спрямованих на реалізацію Стратегії децентралізації Дніпропетровщини, одним з пріоритетних напрямів якої є регіональна стратегія цивільного захисту населення та безпеки життя в громадах.

12 липня 2017 року в Дніпропетровському ЦРМС відбувся семінар на тему “Організація цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах, як один із шляхів реалізації секторального напряму реформи”, організований Центром спільно з управлінням цивільного захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації.

Відкриваючи семінар, директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна наголосила, що відповідно схваленого Перспективного плану формування спроможних територій громад Дніпропетровської області у 2015-2016 роках на Дніпропетровщині створені 34 громади. Рішення щодо призначення перших виборів від ЦВК чекають ще 16 новоутворених громад. Враховуючи результати їх роботи та принципову позицію обласної державної адміністрації щодо підтримки з обласного бюджету проектів соціально-економічного розвитку громад, у 2017 році у процес формування громад включені усі 22 райони області. Це дає можливість завершення впровадження Перспективного плану уже найближчим часом, бо фактично в кожному районі є приклад позитивних результатів децентралізації. Найкращим аргументом для тих, хто планує створити громади, є відремонтовані дороги, відкриті ЦНАПи, побудовані дитячі садочки та багато інших проектів, адреси кращих практик яких відображені у цьому виданні. Перевиконання бюджетів громад Дніпропетровщини – це також стабільна тенденція їх розвитку, що теж є беззаперечним прикладом переваг децентралізації. У результаті утворення об’єднаних громад обсяг власних доходів місцевих бюджетів в області зріс більше ніж у 4 рази (на 502 млн грн) порівняно з 2015 роком (з 156 млн грн до 658 млн грн).. Всі місцеві бюджети ОТГ області за 2016 рік перевиконали планові показники доходів загального фонду. 

Громади Дніпропетровщини перші в Україні відкрили власні муніципальні об’єкти, побудовані з нуля. Наприклад, Слобожанська громада з нуля збудувала сучасний дитячий садочок на 220 місць вартістю більше 50 млн.грн; Апостолівська, Ляшківська, Вербківська, Богданівська, Грушівська, Сурсько-Литовська громади відкрили інтегровані ЦНАПи, і тепер громадяни на місці отримують усі довідки, які раніше брали в районі; Вакулівська та Солонянська громади провели воду в села, де її не було понад 100 років, Зеленодольска громада, реагуючи на запит жителів збудувала перший в області скейт-парк, Святовасилівська громада будує Центр безпеки громадян. І можна перераховувати безліч прикладів нових справ громад, які вдалося реалізувати завдяки новим можливостям громад. Також громади отримали функції будівельної інспекції, створили опорні школи, побудували нові водоводи, дороги. Це все раніше було неможливим через брак коштів, а сьогодні стало обов’язковим, враховуючи нові повноваження громад. Пріоритетними для громад є також питання розвитку соціальної сфери і, звичайно, – створення нових робочих місць як на селі, так і в місті. Громади вперше в історії місцевого самоврядування створили повноцінні виконавчі комітети, які, як юридичні особи публічного права, здійснюють ефективне управління територією громади.

Регіональне впровадження політики децентралізації стає дієвим фактором стабілізації соціально-економічної ситуації, подолання суперечностей між різними рівнями влади, організації ефективних відносин між центром, регіонами та територіальними громадами на принципах розподілу сфер відповідальності й компетенції, а також партнерства у сфері забезпечення громадян України якісними послугами, сприяє підвищенню ефективності використання бюджетних коштів на всіх рівнях управління. 

Разом з тим, щоб утримати успіх децентралізації, необхідно поглиблювати впровадження в громадах секторальних реформ. На сьогодні найголовнішим питанням є забезпечення спроможності громад концентрувати фінанси і спрямовувати їх на проекти регіонального розвитку. Децентралізація має стати каталізатором здійснення освітньої та медичної реформи, житлово-комунальної, підвищення енергоефективності тощо.

Головні завдання регіону у сфері децентралізації на 2017 рік полягають у розбудові інфраструктури громад, запровадженні стратегічного планування розвитку ОТГ, підвищенні якості надання послуг, а також реформуванні сектору ЖКГ. 

Саме тому, Центр розвитку місцевого самоврядування за сприяння програми «U-LEAD разом з Європою» планує проведення 12 цільових семінарів тренінгів щодо впровадження громадами Стратегії децентралізації Дніпропетровщини, що включає в себе 12 секторальних стратегій. Спроможна громада – сильна держава!

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...