Відійти від містечкових інтересів можна, якщо мати стратегічне бачення розвитку громади

Центр розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області провів семінар «Стратегічне планування розвитку ОТГ». Лектор - Микола Дурман, кандидат технічних наук, доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету, експерт з регіонального розвитку.

Відкриваючи захід, директор Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування Валентин Бойко звернув увагу представників об’єднаних територіальних громад на тому, що наповнення бюджету їх громад буде залежати від того, наскільки правильно вони будуть планувати, наскільки  цікавими будуть для інвесторів. Гроші є, їх треба просто взяти відповідно до установлених правил, а для цього треба їх знати. Саме з тією метою, щоб ОТГ розумілись, як ці гроші брати, - організовано даний семінар. Зазначив, що  держава кошти виділяє публічно, але є певна процедура для їх виділення. У вітальному слові також наголосив, що даний семінар присвячений опануванню методології та процесам стратегічного планування місцевого розвитку, знайомству з структурою стратегічних планів ОТГ, тим, як зробити соціально-економічний аналіз громади, досліджувати думку представників громади. Центр розвитку місцевого самоврядування вважає даний напрям вкрай важливим, оскільки питання стратегічного планування до цього часу на такому рівні не проводилось. Стратегія розвитку передбачає планування на 5-7 років, і це буде основна база для планів стратегічного розвитку громад. Питання стратегічного планування витребувано часом, і вкладається у  контекст об’єднаних територіальних громад.

Валентин Бойко завірив, що ЦРМС Миколаївської області буде постійно допомагати щодо змістовності і всеосяжності цього процесу. Щоб з боку ОТГ переважав не вибірковий метод переваг містечковим інтересам, а рівномірний розвиток на всій території ОТГ.

Лектор Микола Дурман свою роботу з аудиторією розпочав зі знайомства та узгодженням очікувань від тренінгу. Поєднав теоретичні знання з практичними завданнями, відвів певну частку лекційного часу на презентацію результатів роботи у групах. А це - аналіз бачення майбутнього ОТГ, сценарії та напрямки розвитку громади.

Познайомив з принципами рейтингування та структурування проблем громади. Навчив, як визначати важливі першочергові проблеми громади, їх взаємний вплив. Цілі і план реалізації стратегії громади. Наприкінці семінару відбулося спільне обговорення, яке завершилось у форматі загальної дискусії щодо питань, які прозвучали під час роботи.

Голови ОТГ зазначали, що недарма взяли участь у даному заході. Вони позитивно відгукувались про тренінг, висловлювали подяку лектору за якісну фахову інформацію. А голова Михайлівської ОТГ Володимир Чечуй зазначив, що було б доцільно, якби формат учасників семінару зі стратегічного планування став більш ширшим, наприклад, семінари зі стратегічного планування проводились в кожній об’єднаній ОТГ. На пропозицію очільника громади директор ЦРМС Валентин Бойко відповів, що тема семінару настільки актуальна, що на рівні одноразового заходу не обмежиться. На часі Миколаївський центр розвитку місцевого самоврядування планує  організовувати виїзди лекторів на місця. Тож за головами ОТГ - активніше надавати свої пропозиції і відповідні запрошення.

26.06.2017 - 13:46 | Views: 8498
Відійти від містечкових інтересів можна, якщо мати стратегічне бачення розвитку громади

Область:

Миколаївська область

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...